Wikipedia acuza Apple ca-i Exploateaza Serviciile

Wikipedia acuza companiile Apple si Amazon ca ii exploateaza serviciile, ceva ce compania Google nu face, presedintele organizatiei cerand masuri urgente.

Wikipedia acuza Apple Exploateaza Serviciile

Wikipedia, celebra enciclopedie digitala, a lansat un atac dur impotriva companiilor Apple si Amazon in cursul acestei zile, prin presedintele sau, Lisa Grudwell. Conform acesteia, atat compania Apple, cat si compania Amazon, se fac vinovate de exploatarea Wikipedia fara a dona vreun ban pentru sustinerea platformei, ceea ce ar cam trebui sa se schimbe in viitor.

Wikipedia este o sursa principala de informatii pentru asistentii personali Siri si Alexa, insa niciuna dintre cele doua companii nu a donat vreo suma de bani pentru sustinerea platformei. Cei de la Google doneaza bani catre Wikipedia pentru mentinerea enciclopediei in functiune, insa Apple si Amazon nu par prea dornice sa ofere vruen ban pentru sustinerea sa.

Wikipedia le permite celor de la Amazon si Apple sa foloseasca asistentii personali pentru a extrage date si a raspunde la intrebarile utilizatorilor, insa presedintele organizatiei crede ca Apple si Amazon ar trebui sa sustina platforma. Realitatea este ca numarul foarte mare de interogari facut de catre Siri si Alexa necesita si o infrastructura mare de servere din partea Wikipedia, iar bani pentru ea nu vin de la cele doua companii.

“Our content is there to be used. It’s freely-licensed and it’s freely-licensed for a reason. At the same time, it’s like the environment. It’s there to be used, but it’s not there to be exploited. We do need the people who use the content to give back in some way […] In the case of Alexa and Siri, our content gets intermediated. Wikipedia works because people can contribute to it, people can edit it. Also, once a year, when we ask people can donate. When they get their information not from us — but Wikipedia content through something like Siri or something like Alexa — that opportunity to either contribute back as an editor is broken, and that opportunity to contribute, to donate is also broken.’

Wikipedia sustine ca Google a donat 1 milion de dolari in 2017 pentru sustinerea platormei, in timp de Apple a dublat donatiile angajatilor sai pentru un total de 50.000 de dolari. Amazon nu a donat absolut nimic in 2017 pentru Wikipedia, insa daca ambele companii ar dona macar cate 1 milion de dolari, finantarea pletformei n-ar mai fi o asa mare problema.