LUNA: ESA Anunta Metoda INCREDIBILA de a Face Oxigen din Praf

LUNA are anuntata o descoperire tehnologica uluitoare de catre ESA, iata ce au fost cercetatorii capabili sa faca dupa indelungi analize in laborator.

luna oxigen

LUNA, satelitul natural al Pamantului, urmeaza sa aiba in 2024 retrimisa o noua echipa de astronauti care vor incerca sa puna bazale unei posibile colonii care sa fie un punct de plecare pentru viitoare misiuni catre planeta Marte. Inainte ca oamenii sa ajunga acolo, cei de la ESA, Agentia Spatiala Europeana au dezvaluit o metoda uluitoare prin care pot trasforma praful de pe luna in oxigen care sa poata fi respirat de catre astronatii care vor fi trimisi acolo.

LUNA nu e tocmai la o distanta chiar atat de mica fata de Pamant, iar pentru ca astronautii sa poata supravietui pentru perioade lungi de timp, tehnica aceasta se poate dovedi a fi extrem de utila pentru a le sustine viata. ESA a creat o masinarie speciala care poate transforma praful de pe LUNA in oxigen, dar aparent inclusiv in combustibil care ar putea fi folosit in viitor pentru navele ce vor transporta astronautii inapoi pe Pamant, sau poate chiar pe Planeta Marte.

LUNA: ESA Anunta Metoda INCREDIBILA de a Face Oxigen din Praf

proces de transformare a prafului de pe Luna in oxigen

LUNA ar urma sa aiba prafiul transformat in oxigen folosindu-se topirea sarii electrolizate, aceasta supraincalzind acel praf, fortand oxigenul din el sa migreze pentru colectare, procesul fiind folosit deja pentru producerea de materiale si aliaje. Practic, ESA ar avea acum aceasta tehnica in versiune finala pentru a putea produce diverse materiale ce ar putea fi folosite pe LUNA de catre astonauti pentru a construi obiecte, sau a repara aparatura stricata.

“Posibilitatea de a achiziționa oxigen din resursele găsite pe Lună ar fi, evident, extrem de utilă pentru viitorii coloniști lunari, atât pentru respirație cât și pentru producția locală de rachetă. Și acum avem facilitatea în funcțiune, putem să o analizăm bine, de exemplu, prin reducerea temperaturii de funcționare, proiectând în cele din urmă o versiune a acestui sistem care ar putea zbura într-o zi pe Lună pentru a fi operată acolo.”

LUNA nu are oxigen pe suprafata sa, astfel ca ESA trebuie sa gaseasca o solutie prin care sa si poata capta oxigenul care este facut prin aceasta metoda speciala, iar aici sta o parte mare din problema. In momentul de fata se estimeaza ca ESA va avea procesul pregatit undeva pe la jumatatea anilor 2020, deci pentru primele zboruri catre LUNA el nu va putea fi folosit, dar ar putea fi utilizat in misiunile care vor avea loc dupa aceea pe satelit.

LUNA nu este un mediu care sa poata sustine viata, insa NASA si ESA sunt ferm convinse ca pot gasi solutii pentru ca astronautii sa poata supravietui fara probleme pentru perioade lungi de timp.