Calea Lactee: Anuntul UIMITOR privind Exploziile din Galaxie

Calea Lactee are parte de un anunt uimitor de Paste cu privire la exploziile care au loc in galaxie, iata ce se intampla si nimeni nu a stiut pana acum.

Calea Lactee propulsare

Calea Lactee are de Paste anuntata o descoperire pe care nimeni nu a crezut-o vreodata posibila, cercetatorii observand ceva cu adevarat neobisnuit in galaxia noastra. Mai exact, cercetatorii universitatii din California, Irvine, au descoperit ca in galaxia Calea Lactee sunt “aruncate” stele spre marginea acesteia, totul in urma exploziilor unor stele, dar si a felului in care se invarte galaxia noastra in fiecare moment din fiecare zi.

Calea Lactee a avut de-a lungul existentei sale foarte multe explozii de stele, cunoscute in mediul astronomic cu denumirea de supernova, iar energia degajata in urma acestor fenomene impinge unele stele spre marginea galaxiei. Cercetatorii au avut nevoie de o perioada foarte lunga de analiza si observare a galaxiei Calea Lactee pentru a ajunge la aceasta concluzie, iar descoperirea in sine ne arata cat de mult se misca stelele in galaxie.

Calea Lactee: Anuntul UIMITOR privind Exploziile din Galaxie

Calea Lactee propulsare stele
Simulare privind propulsarea stelelor spre marginea galaxiei.

Calea Lactee ar fi impins spre margine sa cam 40% dintre stelele care se afla acolo, numarul fiind desigur unul foarte mare, iar la baza are multe explozii care au avut loc de-a lungul timpului in galaxie. Cercetatorii deocamdata nu au putut determina de cat timp sunt “aruncate” stele din centrul galaxiei Calea Lactee spre haloul exterior al acesteia, insa din moment ce estimeaza ca 40% dintre cele de acolo au fost “aruncate”, e clar ca situatia are loc de o perioada foarte lunga de timp, si desigur ca ea va continua pentru miliarde de ani.

“Simulările FIRE-2 ne permit să generăm filme care să pară că observi o adevărată galaxie. Ele ne arată că pe măsură ce centrul galaxiei se rotește, o bulă condusă de feedback-ul supernovelor se dezvoltă, cu stele care se formează la marginea sa. Se pare că stelele sunt scoase din centru. Aceste simulări numerice extrem de precise ne-au arătat că este posibil ca Calea Lactee să lanseze stele în spațiul circumgalactic în fluxurile declanșate de explozii de supernove”

Calea Lactee are milioane de stele in interiorul sau, deci e de asteptat ca numarul celor care au fost “aruncate” din centru spre marginile galaxiei sa fie tot de ordinul milioanelor de-a lungul timpului. Pana in momentul de fata cercetatorii n-au putut observa direct vreun eveniment de acest gen, avand in vedere ca exploziile stelelor au loc extrem de rar si dupa perioade lungi de timp de instabilitate, dar chiar si asa, Calea Lactee continua sa aiba misterele dezvaluite.

Calea Lactee a fost mult mai intens monitorizata in ultimii ani de catre cercetatori, iar tot acest proces va continua pentru ca un numar cat mai mare de secrete sa poata fi explicate.