Valeriu Gheorghita: A Treia Doza de Vaccinnu ar fi pentru Toata Lumea

Valeriu Gheorghita treia doza vaccin coronavirus

Valeriu Gheorghita a afirmat ca a treia doza de vaccin impotriva Coronavirus ar putea fi administrata doar persoanelor cu boli imuno-deprimate, insa vaccinarea intregii populatii cu cea de-a treia doza nu pare sa fie ceva ce autoritatile vor sa faca in 2022.

“Cu siguranță valabilitatea, din punct de vedere al riscului de boală, este dată de datele care sunt cumulate, sunt colectate în ceea ce privește protecția oferită de vaccinurile actuale. Din datele existente, în momentul de față, la 6 luni, la 8 luni de la completarea schemei de vaccinare se mențin beneficiile în ceea ce privește protecția față de forme severe, față de complicații, față de riscul de internare şi deces de peste 90% – 95%, deci beneficiile se păstrează.

Uitându-ne la anumite grupe populaționale, există o tendință de scădere a răspunsului nivelului de anticorpi la anumite categorii de persoane, cum ar fi cele imuno-deprimate. În cazul în care se va pune problema de a administra cea de a treia doză, foarte probabil că opțiunea nu va fi de a revaccina toată populația, ci de a administra eventual a treia doză către sau pentru anumite segmente populaționale, care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun după schema completă. Asta nu înseamnă că trebuie să dozăm neapărat titrul de anticorpi.

Se cunosc anumite categorii de afecțiuni cronice care se asociază cu o probabilitate mai redusă de a dezvolta un nivel mare al anticorpilor, dar în momentul de față sunt, dacă vreți, evaluări absolut în etapă preliminară. Nu sunt date disponibile din punct de vedere științific care să ne furnizeze informații legate de siguranță, de tolerabilitate și de imunogenitate, iar rolul celei de-a treia doze, pe lângă acoperirea anumitor categorii populaționale la risc, este și pentru a asigura eventuala acoperire vaccinală în cazul în care vom avea tulpini, variante virale mutante care nu vor fi acoperite de vaccinuri actuale. Deci sunt două acțiuni importante; pe de o parte, consolidarea răspunsului imun prin cea de-a treia doză la anumite categorii populaționale la risc și, pe de altă parte, vorbim de cea de-a treia doză cu vaccinuri adaptate la variante virale mutante.”