Planeta Mercur: Anunt Uluitor, ce Se Credea Total Imposibil

Planeta Mercur inghetata

Planeta Mercureste una dintre cele mai importante si impresionante din sistemul solar, ea aflandu-se la cea mai mica distanta fata de soare dintre toate cele care orbiteaza steaua in momentul de fata. Apropierea aceasta pe care planeta Mercur o are fata de soare reprezinta si un punct de plecare pentru teorii conform carora pe suprafata sa nu ar exista altceva decat teren arid, fara viata, fara apa, fara gheata, sau cel putin asta credeau unii pana recent.

Planeta Mercur ar avea totusi in apropierea suprefetei sale zone cu apa inghetata, sau cel putin asta s-ar fi descoperit dupa ce nava spatiala MESSENGER, trimisa de NASA, a analizat suprafata planetei. Nava spatiala MESSENGER a fost echipata cu instrumente cu laser care au incercat sa afle de la distanta din ce e formata suprafata pe care o are planeta Mercur, iar concluzia oamenilor de stiinta ar fi ca ar exista gheata aproape de suprafata.

Planeta Mercur: Anunt Uluitor, ce Se Credea Total Imposibil

Planeta Mercur inghetata cratere
FOTO: NASA.

Planeta Mercur ar avea gheata in interiorul craterlor care sunt vizibile pe suprafata sa, unele dintre ele fiind suficient de adanci pentru a permite inghetarea apei care a ramas acolo in urma coliziunilor. Desi planeta Mercur are temperaturi de cateva sute de grade Celsius la suprafata din cauza apropierii fata de soare, in interiorul acestor cratere, unele avand kilometri adancime, apa a putut ingheta din cauza temperaturilor foarte scazute inregistrate acolo.

Planeta Mercur are in imaginea de mai sus prezentate zonele in care s-ar afla cea mai multa gheata, acestea fiind cratere din apropierea polilor, diametrul lor insumand aproximativ 3400 de kilometri². Doar patru regiuni de acest fel ar fi fost descoperite pe planeta Mercur folosindu-se date furnizate de catre analizele oferite de catre nava spatiala MESSENGER, nu este exclus sa existe deasemenea altele in care ar putea exista destula gheata nedescoperita.

Planeta Mercur a generat surprindere mare in randul multor oameni de stiinta cu aceasta descoperire din cauza temperaturilor extrem de ridicate, care distrug si nave spatiale, de pe suprafata sa, insa in interiorul ei e foarte frig.