Valeriu Gheorghita: Anunt privind a Treia Doza de Vaccin Impotriva Coronavirus

Valeriu Gheorghita a fost intrebat recent in mod oficial daca o a treia doza de vaccin impotriva Coronavirus va fi necesara pentru protejarea oamenilor, iar coordonatorul CNCAV a raspuns ca deocamdata nu exista un consens cu privire la necesitatea ei.

Valeriu Gheorghita a spus in repetate randuri pana acum ca nu se stie deocamdata foarte clar daca va fi nevoie de o a treia doza de vaccin impotriva Coronavirus pentru ca oamenii sa fie protejati mai bine, si pana atunci ramane de vazut ce se va intampla.

“Sigur, este o discuție deschisă. Iarăși, administrarea celei de-a treia doze este condiționată de două elemente: pe de-o parte, de durata protecției oferite după prima schemă, după cele două doze, la care încă nu avem un răspuns, și, de asemenea, dacă crește circulația cu anumite variante virale care nu sunt suficient de bine acoperite de vaccinuri.

Din fericire, acest scenariu este mai puțin probabil, cel puțin la acest moment, când vaccinurile toate sunt eficiente față de cele patru variante virale de îngrijorare, însă din ceea ce se estimează, foarte probabil că cel puțin 12 luni vom avea un nivel de protecție oferit după prima schemă de vaccinare. Dacă se va impune o a treia doză, cu siguranță oamenii vor beneficia și de a treia doză. Dar nu există un consens la acest moment, din lipsa datelor. Vă mulțumim!”