Valeriu Gheorghita: Riscul Cresterii Numarului de Cazuri Noi de Coronavirus

Valeriu Gheorghita indicator cazuri

Valeriu Gheorghita vorbeste mai jos despre riscul prin care trece tara noastra in momentul de fata, cresterea numarului de cazuri noi de Coronavirus fiind o realitate peste care nimeni nu poate trece in momentul de fata, mai ales ca indicatorul de reproducere a cazurilor este in crestere.

“Sunt iarăși indicatori la care ne uităm în permanență. În momentul de față situația epidemiologică este una foarte bună și cred că ține de noi ca, mai departe, să păstrăm această situație favorabilă care a fost obținută cu efort important, atât din partea celor de acasă, din partea oamenilor, cât și din partea celor care au fost implicați în buna gestionare a pandemiei.

În momentul de față factorul R 0, rata bazală de reproducere a cazurilor este de circa 0,94, în condițiile în care acum câteva săptămâni era circa 0,7. În momentul în care rata bazală de reproducere a cazurilor este 1, înseamnă că de la o săptămână la alta, numărul mediu de cazuri este la fel. Atunci când acest număr crește peste 1, înseamnă că vom avea creșterea numărului de cazuri.

Mă îngrijorează faptul că avem o creștere a acestui indicator de la 0,7 la aproape 1, pentru că în această perioadă interacțiunea dintre persoane crește, sunt măsuri de relaxare care au fost implementate, chiar de astăzi intră în vigoare o serie de alte măsuri de relaxare, și evident pe acest fond, în condițiile în care avem, iată în România cel puțin 44 de cazuri identificate cu tulpina Delta, în condițiile în care există o interacțiune fizică între persoane și în condițiile în care sunt localități cu rată foarte mică de acoperire vaccinală, riscul pentru că aici vorbim de evaluarea riscurilor, riscul de a înregistra o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare este sigur important.”