Valeriu Gheorghita: Anuntul Privind Agresivitatea Valului 4

Valeriu Gheorghita a facut un foarte important anunt pentru toti romanii cu privire la agresivitatea valului 4 al Coronavirus care deja produce probleme mari in vestul Europei, iar in Romania situatia ar putea deveni rapid foarte serioasa din cauza procentului mic de oameni vaccinati.

Valeriu Gheorghita ne readuce aminte faptul ca o persoana inectata cu varianta Delta a Coronavirus poate inefcta inca 6 – 7 persoane, riscul de spitalizare crescand deasemenea de 2.5 ori din cauza nivelului mare de contagiozitate, iar asa valul 4 ar putea fi mult mai agresiv.

“Din datele existente, cunoaștem faptul că este mult mai contagioasă și aceste lucruri deja sunt cunoscute, are o contagiozitate și o transmitere de la o persoană la alta de două ori mai mare decât tulpina inițială parentală, cu 60% mai mare decât tulpina Alfa. În ceea ce privește virulența acestei tulpini, se pare că ar crește riscul de spitalizare de 2,5 ori mai mult decât tulpinile inițiale, decât celelalte variante virale de îngrijorare. Ca atare, cumulând faptul că vorbim, în momentul de fată, de o tulpină care se răspândeşte mult mai uşor, care are o rată bazală de reproducere a cazurilor de circa şase-şapte, ceea ce înseamnă că un caz pozitiv generează alte şase-şapte cazuri secundare.

Experţii acest lucru estimează, că, într-adevăr, valul 4 va fi mult mai agresiv decât valurile de la acest moment, diferenţele fiind legate de nivelul de imunizare din populaţie, nivelul de vaccinare. Cu cât numărul şi procentul persoanelor vaccinate este mai mare, şi aici mă refer în mod deosebit la persoane vulnerabile, cu atât consecinţele negative traduse prin numărul de persoane spitalizate, numărul de persoane admise în secţia de terapie intensivă şi numărul de decese va fi mai mic. Cu cât numărul persoanelor vulnerabile este mai scăzut ca acoperire vaccinală, cu atât riscul de creștere a numărului de persoane spitalizate cu forme severe şi persoane care, din păcate, pot să-şi piardă viaţa este mai mare.”