Valeriu Gheorghita: Romanii Atentionati Privind Noul Val 4

Valeriu Gheorghita atrage atentia milioanelor de romani din toata tara asupra unei probleme care se agraveaza pe zi ce trece si care risca sa devina una extrem de serioasa, iar asta pentru ca varianta Delta a Coronavirus incepe sa se raspandeasca mai intens in tara noastra.

Valeriu Gheorghita spune ca varianta Delta a Coronavirus a fost deja depistata in 15 judete din toata tara, iar in multe cazuri ar fi vorba despre raspandire comunitara a virusului, asa ca vorbim despre o situatie care risca sa scape de sub control in lipsa vaccinarii si a masurilor de preventie.

“Mesajul este unul cât se poate de clar, acela că, în momentul de față, există un trend crescător al cazurilor generate de variantă virală Delta care, după cum știm, este mult mai contagioasă, se răspândește mult mai ușor în rândul populației nevaccinate și care poate să asocieze un risc mai mare de spitalizare, estimat la 2,5 ori față de infecția cu variantele anterioare, mai ales dacă vorbim de populație, repet, nevaccinată, populație vulnerabilă, populație vârstnică, care pot avea un risc crescut de evoluție către forme severe de boală, care necesită spitalizare.

50% din aceste cazuri confirmate cu variantă Delta se află în 28 de focare, din care sunt 22 de focare familiale și şase focare de colectivitate din opt judeţe: Argeș, Bacău, Brașov, Dolj, Ilfov, Iași, Teleorman și municipiul București. Însă, 42 de cazuri, adică 33%, nu au nicio legătură epidemiologică menționată, ceea ce ridică o probabilitate foarte mare ca aceste cazuri să fie dobândite prin transmitere comunitară pe teritoriul țării noastre.

Practic, la acest moment, avem 15 județe în care au fost identificate cazuri de infecție cu variantă virală Delta, cele mai multe fiind în municipiul București – 31 de cazuri, urmat de județul Argeș – 23 de cazuri, Ilfov – 19 cazuri și Bacău – 17 cazuri. S-au înregistrat și cinci decese cauzate de infecția cu varianta virală Delta, ultimul la un bărbat de 56 de ani din județul Olt, cu condiții medicale preexistente. Toate cele cinci cazuri de deces, din păcate, erau persoane nevaccinate.”