Valeriu Gheorghita: Valul 4, Semnal Important pentru Romani

Valeriu Gheorghita transmite un foarte important mesaj pentru Romania in timp ce valul 4 incepe sa se raspandeasca in toata tara si ofera primele detalii cu privire la modul in care aceasta varianta noua afecteaza tara noastra, aproape 90% dintre persoanele infectate nefiind vaccinate, din pacate.

Vaccinarea impotriva Coronavirus poate reduce cu pana la 90% numarul de cazuri noi inregistrate in fiecare zi, iar asta pentru ca inclusiv persoanele vaccinate se pot infecta, la fel cum se intampla cu orice alt vaccin, dar ele sunt oricum mult mai bine protejate si in aceasta situatie, conform expertilor.

“Din cele 127 de cazuri confirmate ca fiind infectate cu variantă virală Delta, 15 sunt la persoane vaccinate, practic, un procent de 12% din cazuri și doar 13 persoane aveau schema de vaccinare completă. Deci în continuare putem spune că procentul celor care dezvoltă infecție SARS-CoV-2 și care au fost vaccinate este foarte mic, la momentul actual. Al treilea lucru pe care aș vrea să îl prezint este legat de trendul evolutiv al situației epidemiologice în România, care este, sigur, important din punct de vedere al importanței și beneficiilor vaccinării.

În ceea ce privește situația la nivel european, în săptămâna 29, practic, media cazurilor a ajuns la două treimi din vârful valului precedent, ceea ce reprezintă un semnal important, mai ales că suntem la debutul valului 4, în care varianta Delta este cât se poate de clar că a devenit dominantă la nivel european, este regăsită în peste 60% din cazurile de secvențiere din cele 19 țări care raportează în mod constant datele la Centrul European de Control al Bolilor din Europa. Mai mult decât atât, se observă și o creștere cu 10% a cazurilor de internare în secția de terapie intensivă și o creștere ușoară, cu circa 3,5%, a deceselor.”