Valeriu Gheorghita: Valul 4 si Indemnul Important in Romania

Valeriu Gheorghita face un indemn foarte important in acest al patrulea val al Coronavirus in Romania, iar aici vorbim despre o situatie foarte serioasa care devine mai rea pe zi ce trece, coordonatorul campaniei de vaccinare vorbind mai jos despre posibilele motive pentru rata de vaccinare scazuta.

Valeriu Gheorghita lanseaza totusi un indemn important pentru cadrele medicale din Romania sa informeze oamenii in legatura cu beneficiile vaccinarii si pericolele pe care le aduce o infectare cu Coronavirus astfel incat sa convinga mai multi romani sa se protejeze impotriva bolii.

“Sigur că sunt mulți factori care pot să explice de ce în România în general rata de vaccinare este scăzută, nu doar pentru programul COVID-19, ci pentru celelalte programe de vaccinare. Cred că în primul rând ține de conștientizarea impactului pe care aceste boli contagioase, aceste boli transmisibile le au la nivel populațional, ține de educația în ceea ce privește conceptul de prevenire a bolilor și protejarea sănătății proprii și a colectivității din care facem parte. Este cât se poate de evident faptul că avem în momentul de față populație ezitantă, cei care nu au suficientă determinare încât să ia această hotărâre, poate nu au încă suficiente răspunsuri și aici revin de la ce spuneați dumneavoastră la partea de informare, deci avem oameni care au nevoie de mai multe răspunsuri și cred că pe partea de informare mai avem multe lucruri de făcut.

Şi aici iarăși aș face un apel la corpul medical, la colegii din rețeaua de medicină de familie, care sunt prima linie la interfața cu pacienții și care pot – și acest lucru l-au făcut și până acum și le mulțumesc pentru acest efort, însă avem nevoie de a continua toate aceste activități de informare și de a transmite cât de importantă este vaccinarea, ce beneficii ne aduce, și personal, și la nivelul colectivității și comunității din care facem parte. Probabil că există un segment populațional pentru care și partea de motivare altfel decât informarea medicală este importantă. Nu cred că este o singură soluție care va rezolva în momentul de față reticența la vaccinare..”