Valeriu Gheorghita: Pericol Ascuns pentru Romani in Valul 4

Valeriu Gheorghita a vorbit intr-un interviu recent despre problemele foarte mari pe care valul 4 al Coronavirus le aduce in Romania din cauza variantei Delta, aceasta fiind capabila sa genereze rate de infectare foarte mari, chiar si in randul celor vaccinati.

Valeriu Gheorghita spune ca inclusiv persoanele vaccinate pot face forme grave ale bolii, iar aici sta un foarte serios pericol ascuns pentru romanii care desi sunt vaccinati nu respecta regulile de protectie pentru a se proteja pentru ca pot trece printr-o forma grava a bolii.

“Sunt explicații pe care le știam. Pe de o parte nu există vaccin care să ofere protecție sută la sută. Noi, de altfel am spus că rata de eficacitate conform studiilor era pentru vaccinurile pe bază de ARN mesager în jur de 95%, ceea ce înseamnă că avem totuși cinci persoane din 100 care nu dezvoltă un videl suficient de ridicat al anticorpilor. Aceste persoane în general sunt din rândul celor vulnerabile: cei foarte vârstnici, cei care sunt cunoscuți cu boli care reduc foarte mult răspunsul imunologic, cei care fac tratamente care scad răspunsul imun.

Mai mult decât atât, odată ce facem această infecție cantitatea de virus care rezultă în urma multiplicării virale este foarte mare și atunci evident că există o corelație între cantitatea de virus și riscul de formă severă.”