Valeriu Gheorghita: Masura foarte Importanta privind Valul 4

Valeriu Gheorghita vorbeste despre o masura foarte importanta in legatura cu valul 4 al Coronavirus in Romania, iar asta pentru ca in unele tari din Europa a fost luata deja o decizie cu privire la doza 3 de vaccin, dar romanii trebuie sa stie exact ce inseamna acest lucru.

Valeriu Gheorghita spune ca aceasta doza 3 va fi considerata un rapel pentru ca, in esenta, primele doze au fost de fapt schema completa de vaccinare necesara pentru imunizare, iar aceasta doza 3 va fi un rapel pentru a cea schema initiala, deci nu va fi nimic mai mult decat o singura alta injectie.

“Aici aș vrea să înțelegem puțin terminologia. A treia doză înseamnă că am face o schemă de vaccinare. Prima schemă zero, o lună, două luni cu trei doze, cum se întâmplă în Franța; la pacienții imunodeprimați sau transplantați se fac trei doze: la doza inițială, la o lună și la două luni.

Ceea ce vorbim noi în momentul de față este rapel. Faptul că în spațiul public este confundat rapelul cu doza a doua este altceva. Dar altfel, rapelul înseamnă o doză de vaccin care se administrează la un interval de timp după completarea schemei de vaccinare inițială.

Deci practic acum vorbim de administrarea rapelului și se face, sigur, respectând aceleași criterii ca și până la acest moment. Vom stabili în funcţie de datele științifice și de recomandările Agenției Europene a Medicamentului și Organizației Mondiale a Sănătății care va fi abordarea, într-adevăr, la pacienții care, de pildă, au făcut o singură doză cu vaccinul de la Johnson & Johnson sau care au făcut prima schemă de vaccinare cu vaccinul de la compania AstraZeneca, adică cu vaccinul bazat pe vectori virali, dacă se menține același tip de vaccin sau se recomandă administrarea unui vaccin pe bază de ARN mesager. Este prematur la acest moment să putem emite o recomandare în acest sens, pentru că nu avem suficiente date științifice de siguranță și de imunogenitate.”