Valeriu Gheorghita: Decizia Oficiala in Valul 4 din Romania

Valeriu Gheorghita a vorbit despre o decizie extrem de serioasa pe care Romania o ia intr-un moment extrem de important in plin val 4 de infectari cu varianta Delta a Coronavirus in centrul unei cresteri accelerate a numarului de infectari in toata tara in aceasta perioada.

Valeriu Gheorghita vorbeste mai jos despre cea de-a treia doza de vaccin impotriva Coronavirus, cea care urmeaza sa fie facuta inclusiv in Romania, dar numai pentru anumite persoane la inceput, si numai in anumite conditii, inainte ca populatia generala sa o primeasca.

“In ceea ce priveşte un al doilea aspect care în momentul de faţă este discutat la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, vorbim despre doza 3, respectiv de o doză adițională de vaccin împotriva COVID-19 și aici aș vrea să explic această diferență. Pe de o parte vorbim de o doză suplimentară de vaccin la anumite categorii de persoane imunodeprimate, cum sunt persoanele post-transplant sau persoanele care sunt în evidență cu afecțiuni oncologice în tratament activ, persoanele cu alte condiții de imunodepresie, fie primară, fi dobândită, cum este infecția HIV netratată sau în stadii avansate.

De asemenea, persoanele care fac terapii imunosupresoare, fie corticoterapie, fie terapie biologică, vor avea indicație de a efectua trei doze de vaccin în cadrul primei scheme de vaccinare în loc de două doze, care se recomandă la acest moment.

De asemenea, se discută de doza de rapel sau booster, care se efectuează la cel puțin 6 luni de la schema inițială de vaccinare și care, de asemenea, se propune pentru categoriile de persoane vulnerabile, persoanele vârstnice, persoanele care se află în evidență cu afecțiuni cronice și, ulterior, se vor putea vaccina și celelalte categorii de persoane care au primit schema inițială de vaccinare.

Așa încât, după cum am mai anunțat, pentru luna octombrie, începutul lunii octombrie ne propunem să demarăm și în România această etapă, cu condiția să avem până la acel moment toate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale ale grupului de experţi de la Agenția Europeană a Medicamentului, precum şi de la Centrul European de Control al Bolilor.”