Valeriu Gheorghita: Mesaj de Avertizare, Decizia in Valul 4

Valeriu Gheorghita Mesaj Avertizare Decizia Valul 4

Valeriu Gheorghita transmite un mesaj important de avertizare pentru toti romanii din toata tara in plin val 4 de infectari cu Coronavirus, iar asta pentru ca le spune oamenilor ca devizia de vaccinare ar trebui sa fie serios considerata pentru a preveni continuarea pandemiei.

Valeriu Gheorghita spune ca adaptarea vaccinurilor la diversele tulpini care apar nu este cea mai buna solutie in contextul actual, iar asta pentru ca vaccinarea cu serurile actuale ar fi suficienta pentru a preveni formele grave ale bolii, chiar si in cazul tulpinilor noi.

“Nu este la acest moment soluţia să începem să adaptăm un vaccin în funcţie de varianta virală Delta pentru că vedem – sunt foarte multe variante virale care se generează, care acumulează mutaţii. Este un proces de evoluţie naturală, evoluţie virală şi tocmai de aceea este important să înţelegem că vaccinarea cu schemă completă în momentul de faţă oferă aceleaşi beneficii în ceea ce priveşte prevenţia spitalizării, riscul de deces şi internările în secţia de terapie intensivă.

Schemele actuale reduc inclusiv riscul de îmbolnăvire, chiar pentru varianta Delta se reduce riscul de infecţie de cel puţin opt ori faţă de o persoană nevaccinată. Ca atare, considerăm şi nu este doar o părere personală, opinia experţilor la nivel internaţional, în momentul de faţă se pledează pentru continuarea schemelor de vaccinare actuale şi nu pentru trecerea la un vaccin adaptat. Însă dacă la un moment dat vom avea de-a face cu o variantă virală care nu mai este aproape deloc acoperită de vaccinurile actuale, sigur.

Toate vaccinurile autorizate la acest moment sunt vaccinuri care au fost evaluate pe tulpina parentală, pe tulpina iniţială din Wuhan şi o parte dintre ele şi pe tulpina Alpha. Datele ne arată în momentul de faţă că activitatea neutralizantă a anticorpilor, chiar dacă este uşor mai redusă comparativ cu tulpina parentală iniţială, protecţia de formele severe, faţă de riscul de spitalizare şi faţă de deces rămâne la peste 90%.”