Valeriu Gheorghita: Hotararea de Ultim Moment pentru Valul 4

Valeriu Gheorghita a anuntat o hotarare de ultim moment pentru valul 4 de infectari cauzate de catre Coronavirus in Romania, iar masura este una foarte importanta care are menirea de a creste capacitatea de vaccinare in toata tara pentru ca mai multi oameni sa fie imunizati acum.

Valeriu Gheorghita spune ca Romania are nevoie de o capacitate de vaccinare care sa ajunga la 200.000 de oameni imunizati zilnic, astfel ca se lau masuri pentru ca mai multe locatii de imunizare sa fie disponibile pentru toata lumea in aceasta perioada, cat oamenii sunt dornici sa se vaccineze.

“Da, știm cu toții astfel de situații. Din păcate, nu cred că vom ajunge într-un moment în care să spunem că reușim să convingem sută la sută din populație de beneficiile și de importanța vaccinării, dar, concret, vom ajunge cu vaccinul mai aproape de doritori, prin echipe mobile. Este cea mai bună și practică variantă pe care am folosit-o de-a lungul perioadei de vară.

De asemenea, din acest punct de vedere, avem cumva o experiență deja acumulată și singurul lucru pe care vreau să îl schimbăm este ca această solicitare de echipe mobile să fie făcută de către consiliul local, de către primărie, tocmai pentru a nu fi puși în situația în care să mergem cu echipă mobilă, să nu avem pe cine vaccina și să ne întoarcem, pentru că, în momentul de față, presiunea pe resursa umană este foarte importantă.

Sunt, din fericire, un număr din ce în ce mai mare de persoane care se adresează către centrele de vaccinare fixe, unde ar trebui să creștem numărul de cabinete de vaccinare, unde ar trebui să creștem numărul de persoanele care să fie în echipele de vaccinare, tocmai pentru a asigura acest ritm crescut de vaccinare.

Și vă atrag atenția că în perioada următoare, cel puțin jumătate din cei care sunt vaccinați în această perioadă cu doza 1 se vor prezenta pentru doza 2 pentru completarea schemei de vaccinare, deci, categoric, capacitatea de vaccinare trebuie să depășească cel puțin 150.000 de doze pe zi, poate chiar să ajungem la aproximativ 200.000 de doze, pentru a putea să atingem obiectivele pe care altfel am putea să le îndeplinim, respectiv să ajungem la peste 70% rată de vaccinare în rândul populației și să sperăm că începând cu anul viitor, impactul celorlalte valuri să fie mult, mult reduse la nivel de sănătate publică.”