Ministrul Educatiei: Mesajul de Ultim Moment, Elevii Vizati de Schimbari Noi in Scoli

Ministrul Educatiei continua sa vorbeasca despre schimbarile majore din toate scolile Romaniei care vizeaza milioane de elevi din toata tara, iar parintii trebuie sa stie despre faptul ca Sorin Cimpeanu vrea sa modifice felul in care se fac evaluarile pentru toata lumea.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre importanta standardizarii evaluarilor in Romania pentru a se elimina subiectivismul factorului uman, si aduce in discutie diferentele mari observate in urma contestatiilor notelor de la Bacalaureatul anului 2022, masurile putand a fi impuse in toate scolile din tara in viitor.

“Educatia comprehensiva este extrem de importanta, deci nu poti sa te concentrezi chiar si atunci cand copiii au abilitati deosebite in domeniul logicii matematice, in domeniul fizicii, in domeniul artelor, nu poti sa neglijezi toate celelalte laturi concentrandu-te doar pe aceasta latura.

Deci educatia generala, educatia comprehensiva, este extrem de importanta, insa trebuie apreciat cu multa intelepciunea pana unde mergi. Aceasta intelepciune, aceasta competenta se gaseste la nivelul grupurilor de lucru, dar trebuie sa fim onesti cu noi insine atunci cand propunem planurile cadru si programa pentru liceu, atunci cand le revizuim pentru gimnaziu.

Evaluarile te ajuta pe tine profesor, si pe tine elev, sa identifici unde ai inregistrat pierderi. Aceste evaluari te ajuta sa vezi unde ai inregistrat progrese, unde ai facut bine, sa poti multiplica ceea ce ai facut bine in educatie.

As vrea, si imi doresc foarte mult, dincolo de evaluarea standardizata, pe care am promis-o, cel putin la nivel pilot pentru un judet sa avem anul acesta evaluare standardizata si computerizata la Bacalaureat, iar in alt judet acelasi lucru la Evaluarea Nationala. Sa avem evaluarile la clasele a 2-a, 4-a, 6-a, deasemenea standardizate.

Ce inseamna standardizarea ? Sa elimini subiectivismul factorului uman. Va aduceti aminte de diferentele enorme, zeci de mii de diferente la note acordate la contestatii. Prin digitalizare se poate elimina eroarea umana, se pot extrage rezultatele pe: ai 10 intrebari, 5 de algebra, 5 de geometrie la un examen de matematica, si poti sa ai 2 la una si 10 la cealalta, nota este 6. Noi vedem acum doar media, 6, daca am vedea rezultatele separat, am sti unde trebuie sa intervenim.”