Ministrul Apararii: Razboiul din Ucraina Impune Decizii Importante in Romania

Ministrul Apararii continua sa vorbeasca despre deciziile luate de catre autoritati in contextul razboiului din Ucraina, actiunile Rusiei fortand tara noastra sa isi regandeasca strategia de aparare, si sa aloce mai multi bani din PIB pentru armata, ei urmand a fi folositi pentrua chizitia de noi echipamente.

Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre acest lucru, dar si despre scutul antiracheta Iron Dome pe care Germania il cumpara, vorbind deasemenea despre eficienta acestuia, dar si despre posibilitatea ca achizitia unor scuturi de acest gen sa fie facuta la nivelul mai multor tari ale NATO pentru flancul estic.

“Romania sigur ca este interesata sa isi creasca siguranta din perspectiva scutului antirachete, am vazut intentia Germaniei, care este una foarte interesanta din perspectiva achizitiei Iron Dome. Este un sistem modern de rachete, un sistem mobil, fata de scutul de la Deveselu, este un sistem mobil care poate sa apere o baterie pe 150 de km2.

Este un scut antirachete pentru cele nedirijate, si este important pentru ca face economie in sensul ca poate sa detecteze inclusiv analizand atat dimensiunea, cat si traiectoria, daca ajunge racheta intr-o zona populata, sau nepopulata. Probabil ca ceea ce face Germania va intra intr-un proiect de achizitie colectiva, desi nu s-a discutat de asta.

Exista o idee pe care si Romania a sustinut-o in ultima vreme, aceea de a face achiziti comune, complementare, pentru flancul estic, si probabil ca este una dintre ideile viitorului. Este un scut antiracheta, nu este un scut pentru alte tipuri de atacuri (n. red. referitor la atacuri nucleare), dar este un scut eficient, ceea ce s-a demonstrat in 2012 si 2014, cand l-a folosit Israel.

Deocamdata ne-am propune, presedintele Romaniei a propus, probabil ca anul viitor Parlamentul va aproba cererea din PIB. Exista o lista de achizitii foarte lunga pe care o avem din documentul strategic Armata Romaniei 2040, asta inseamna ca avem un prag de raportare si inzestrate in mai multe etape.

Evident ca daca avem bani in plus, in primul rand ca vom mari procentul din bugetul de inzestrare, este principalul lucru. Sigur ca aici vom aduce si proiecte care trebiau sa inceapa din 2027, sau in 2030, le vom aduce mai aproape, daca vom reusi. Conteaza ce sume vom avea, si mai sunt lucururi importante, mai exact potenta industriei noastre de aparare.”