Ministrul Agriculturii: Anuntul de Ultim Moment privind Razbooiul din Ucraina

Ministrul Agriculturii vorbeste despre faptul ca au crescut foart mult preturile pentru cerealele care sunt folosite atat in Romania, cat si in alte zone de pe glob pentru fabricarea de produse de panificatie, iar asta din cauza razboiului din Ucraina, care genereaza foarte mari probleme acum.

Ministrul agriculturii spune ca in Romania exist ao productie puternica de cereale, insa chiar si asa preturile raman ridicate pentru aceste tipuri de materii prime, iar din pacate e improbabil ca ele sa sa scada in perioada urmatoare din cauza problemelor aduse de catre razboiul din Ucraina.

“Prețurile la cereale au fost afectate din cauza faptului că Rusia și Ucraina sunt două state mari producătoare de cereale, iar prețurile, când vorbim de cereale, se reglează la nivel internațional prin bursele de cereale. Sunt cele două burse mari – la Chicago și în Franța, bursa Euronext – care reglează acest preț în funcție de cerere și de ofertă.

Evident că suprafață agricolă a României destinată culturilor de primăvară este deja pregătită, a început însămânțarea și sper eu ca și factorii climaterici să fie în sprijinul fermierilor români astfel încât să avem un nivel de producție bun. Pentru că, dacă nivelul de producție rămâne relativ constant și nu apar perturbări mari sau diferențe mari de producție, atunci necesarul de consum intern, căci asta ne interesează în primă fază, este asigurat din țară. Nu am avut niciun an, în ultimii 20 de ani, în care să nu ne asigurăm necesarul de consum intern.

Fermierii români produc și acesta este cel mai important lucru. Avem producție foarte bună la principalele tipuri de cereale sau de semințe și plante oleaginoase, comerțul cu cereale se realizează la nivel internațional.

Ce e foarte important: noi să venim în sprijinul fermierilor cu programe, prin care nivelul producției să rămână permanent constant și să nu generăm alte situații, care să pună presiune pe prețuri din cauza lipsei de cereale sau de anumite produse agroalimentare.

Până acum, pe cadrul normativ actual, cel pe care îl avem în vigoare, noi am început, împreună cu Ministerul de Finanțe, prin ANAF, cu Ministerul Economiei, prin ANPC, controale comune în piețe și, în general, în lanțurile de magazine, să ne asigurăm, în primul rând, că produsele agroalimentare sunt sigure pentru consumul populației, că sunt etichetate corect și consumatorul este în cunoștință, de cauza atunci când cumpără un produs și, în situația în care apar anumite neconformități sau nerespectări legislative.”