Virgil Popescu: Mesajul de Ultim Moment privind “Iarna Grea” Anuntata Romanilor

Virgil Popescu le vorbeste romanilor despre „iarna grea” care a fost anuntata de catre vicepremierul Romaniei, Kelemen Hunor, iar asta pentru ca multi oameni sunt foarte ingrijorati in legatura cu ceea ce urmeaza sa se intample, dar el spune ca pe partea de gaze, ar trebui sa avem necesarul pentru tara.

Virgil Popescu spune ca Romania va avea pana in iarna 80% din capacitatea de stocare de 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale ocupata, producand in continuare cantitati mari in fiecare zi, deci importurile ar trebui sa fie reduse, si poate ca asta va tine preturile la un nivel mai redus atunci.

„Este o iarna complicata. Cand te gandesti la o iarna grea, te gandesti la o iarna cu temperaturi foarte scazute, te gandesti la altceva. Eu as spune o iarna foarte complicata, pentru ca aici trebuie sa evluam toate scenariile. De la cel mai rau scenariu in care se intrerup toate fluxurile de gaze din Federatia Rusa in Europa, pana la cel optimist/normal, in care nu se intampla nimic cu ele.

In cazul unui scenariu pesimist, cel mai rau scenariu, avem pregatite toate scenariile la nivelul ministerului, cu ANRE, cu Transelectrica, cu Transgaz, noi sutem pregatiti de acest lucru. Deasemenea suntem pregatiti, si de asta mergem in diverse discutii bilaterale, in diverse tari producatoare de gaze naturale, pentru a suplini cantitatea de gaze de care are nevoie Romania.

Romania din punctul acesta de vedere se afla intr-o pozitie mult mai buna decat in majoritatea altor state europene. Importul de gaze naturale necesar pentru a trece o perioada de iarna intreaga ar fi de 1.5 – 2 miliarde. Jumatate de iarna a trecut, pentru ca vorbim si despre ianuarie – martie, iarna care s-a terminat.

Avem posibilitatea sa facem acest lucru. Black Sea Oil and Gas a inceput deja extragerile din Marea Neagra, avem deja un surplus din productia locala. Avem posibilitatea sa facem acest lucru. Excesul se inmagazineaza in parte, si o parte se pune in piata. Astazi avem 1.493 miliarde de metri cubi de gaze naturale inmagazinati dintr-o capacitate de inmagazinare de 3 miliarde.

Romania are un alt tip de productie fata de alte state. Are productia de gaze naturale care este constanta. Pot spune ca a crescut luna trecuta la 24 de milioane de metri cubi zilnic in momentul de fata. Noi ne-am angajat in fata Comisiei Europene ca la 1 august vom avea un grad de umplere de 46%, noi avem deja 49%. La data de 1 septembrie ar trebi sa avem 57%, iar la 1 octombrie 80%.”