Comisia Europeana Anunta Continuarea Sustinerii Ucrainei in Razboiul cu Rusia

Comisia Europeana Anunta Continuarea Sustinerii Ucrainei in Razboiul cu Rusia

Comisia Europeana anunta ca va sustine in continuare fara oprire Ucraina in razboiul pe care il duce cu Rusia, iar asta pentru ca tara noastra vecina are nevoie de sustinere cat mai mare in aceasta perioada in care rusii continua sa lanseze atacuri sangeroase impotriva populatiei civile din diverse regiuni ale tarii.

“Ieri, am văzut din nou atacurile țintite ale Rusiei împotriva infrastructurii civile. Acesta marchează un nou capitol într-un război deja foarte crud. Ordinea internațională este foarte clară. Acestea sunt crime de război. Atacurile direcționate asupra infrastructurii civile cu scopul clar de a tăia bărbații, femeile, copiii de la apă, electricitate și încălzire odată cu venirea iernii – acestea sunt acte de teroare pură. Și trebuie să o numim așa.

Acesta este momentul să păstrăm cursul. Vom sprijini Ucraina cât va fi nevoie. Și îi vom proteja pe europeni de celălalt război pe care Putin îl poartă – acesta este războiul lui împotriva energiei noastre. Știu că europenii sunt îngrijorați; îngrijorat de inflație; îngrijorat de facturile la energie; îngrijorat de iarnă. Cel mai bun răspuns la șantajul pe gaz al lui Putin este solidaritatea europeană și unitatea europeană.

În acest spirit, Comisia a convenit ieri asupra unui cadru legislativ puternic pentru a aborda criza energetică. Permiteți-mi să vă subliniez principalele puncte. Prima este la fel de logică, pe atât de importantă: în loc să se depășească unii pe alții, europenii ar trebui să cumpere gaz împreună. Acest lucru este foarte simplu. Pentru aceasta, vom achiziționa împreună gaz la nivelul UE.

Agregarea cererii va fi obligatorie pentru cel puțin 15% din volumele necesare umplerii depozitelor de gaze. Și companiile implicate pot forma un „consorțiu de cumpărare de gaze”. Facem asta pentru că am învățat lecția. Am văzut literalmente în luna august a acestui an, în plin sezon de umplere, cum statele membre s-au depășit reciproc și, astfel, au crescut cu adevărat prețurile. Cu siguranță putem fi mai deștepți în privința asta. Adunarea cererii noastre este o necesitate.”