Ministrul Educatiei Confirma Deciziile de ULTIMA ORA Luate pentru Profesorii si Elevii Scolilor

Ministrul Educatiei Confirma Deciziile ULTIMA ORA Luate Profesorii Elevii Scolilor

Ministrul Educatiei a decis sa confirme in mod oficial o serie de decizii de ultima ora, ele fiind luate pentru profesorii si elevii scolilor din toata Romania, iar asta deoarece se doreste o crestere a grilelor de salarizare pentru cadrele didactice din tara noastra, insa totul urmeaza sa treaca prin procesul birocratic obisnuit.

Ministrul Educatiei spune ca a transmis deja catre Ministerul Muncii o serie de grile de salarizare pentru profesori, si ca au existat discutii inclusiv cu federatiile sindicale, iar mai multe detalii despre intregul proces pe care Ligia Deca il parcurge pentru a le oferi profesorilor salarii mai mari puteti vedea chiar acum mai jos.

“Important este să avem acea creștere pe care noi am și calculat-o pentru fiecare poziție didactică, împreună cu sindicatele. Avem niște grile pe care le-am elaborat în lunile noiembrie, decembrie, ianuarie și pe care le-am transmis către Ministerul Muncii și către cabinetul Primului-ministru, pentru că este esențial să avem o creștere salarială consistentă, pe măsura rolului tascălilor.

Grilele pe care le-am transmis prevăd o creștere în medie de șaizeci la sută a salariilor. Avem nevoie de salarii mult mai motivante pentru debutanți. Pentru mine, această garanție de salarizare decentă, pe măsura contribuției profesorilor la tot ce înseamnă dezvoltarea societală, a fost o prioritate. De aceea a și rămas acea prevedere până la discuția din Guvern, până la aprobarea legilor în Guvern.

Atunci a existat o discuție între liderii coaliției și federațiile sindicale, la care am participat, unde angajamentul politic pentru ca grila să plece de la salariul unui debutant, care să fie salariul mediu pe economie, angajamentul politic rămâne. Coaliția s-a angajat ca acesta să fie punctul de plecare pentru salariile dascălilor.

Însă s-au ridicat îngrijorări de ordin tehnic, de tehnică legislativă, spunându-se că în elaborare se află legea salarizării unitare, care include toate grilele pentru toate sectoarele publice și nu putem avea prevederi paralele în legi speciale, existând un risc de neconstituționalitate. În opinia mea, e mai puțin important în ce lege trecem această garanție.

Noi am introdus chiar o bursă la valoarea salariului mediu de economie pentru cei care urmează mastratul didactic, de exemplu, ca să îi motivăm pe cei mai buni absolvenți să meargă în această profesie. De asemenea, am rezolvat niște nedreptăți care spunem noi că s-au întâmplat datorită schimbărilor punctuale în grilele de salarizare. De exemplu, salariile directorilor, care acum în unele cazuri sunt mai mici decât salariile profesorilor în școală, care au, să zicem, un spor de dirigenție sau fac niște ore suplimentare.”