Ministrul Sanatatii: Declaratiile de ULTIMA ORA privind Casa de Asigurari de Sanatate, Spitalele

Ministrul Sanatatii Declaratiile ULTIMA ORA Casa Asigurari Sanatate Spitalele

Ministrul Sanatatii a facut o serie de extrem de importante declaratii de ultima ora cu privire la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din Romania, iar asta pentru ca in urma unor cereri venite de la premierul Marcel Ciolacu, a afirmat ca nu exista deocamdata discutii pentru schimbari in ceea ce priveste modul in care functioneaza aceasta.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea mai jos si despre programul “Hrana Buna” din spitalele Romaniei, unul care ar trebui sa aduca mancare mai buna pentru pacienti, dar si despre reducerea posturilor bugetare, conform noii reforme bugetare gandite de catre guvernul Ciolacu, afirmand ca in sanatate nu ar trebui facute modificari.

“Trebuie să discutăm despre modul de organziare a serviciilor sau de decontare a serviciilor și opinia mea este că întotdeauna concurența este binevenită. De exemplu, în Israel există patru case de asigurări de sănătate – toate sunt publice, să ne înțelegem, nu sunt case private. O astfel de situație concurențială poate duce la îmbunătățirea calității serviciilor medicale. Dar, repet, discutăm de chestiuni de principiu nu discutăm încă despre amănunte.

Ieri mi-a cerut soluția public, noi avem pregătite diverse variante și asta este o decizie care necesită multe acte normative și multă muncă și profesionalism. Deci este un drum, nu este o decizie. De cele mai multe ori reclamațiile sunt legate de catering pentru că mâncarea ori e rece, ori e destul de puțin atrăgătoare, poate și din punct de vedere al conținutului, pentru că discutăm de cheltuielile de transport, de ambalajele de unică folosință.

Nu în ultimul rând, de profitul unei astfel de companii. Doar o treime dintre spitale aveau bucătării proprii, în general numărul mediu de angajați era de 15, sigur că lucrurile sunt diferite în funcție de mărimea spitalului. Programul Hrană bună și sigură pentru pacienți e un nou program pe care îl lansăm,

De data aceasta în parteneriat cu Banca Mondială, știți bine că există această discuție în spațiul public în legătură cu mâncarea pe care o primesc pacienții. Un buget mediu de 2,5 milioane de euro pentru o unitate este suma la care am ajuns, ceea ce ar înseamnă un buget estimativ de circa 450 de milioane de euro.

Opinia mea, dacă discutăm despre domeniul profesioniştilor din domeniul Sănătăţii, este că nu putem în domeniul Sănătăţii să reducem posturile, că abia le scoatem la concurs, vrem să le ocupăm. Să nu uităm de partea cu proiectele europene sau cu poiectele asociate proiectelor europene. Rămâne de văzut, este o discuţie tehnică, ţine de zona de finanţe.”