Ministrul Sanatatii: Anuntul de ULTIMA ORA privind Tragedia din Murgeni, Actiunea in Cadrul UE

Ministrul Sanatatii Anuntul ULTIMA ORA Tragedia Murgeni Actiunea Cadrul UE

Ministrul Sanatatii a facut un extrem de important anunt de ultima ora cu privire la tragedia de la Murgeni, Alexandru Rafila oferind o serie de informatii noi cu privire la rezultatele analizelor asupra hranei de la care se crede ca a pornit tragedia, el afirmand ca nu ar fi vorba despre o toxiinfectie alimentara.

Ministrul Sanatatii explica mai jos de ce nu se crede ca problema ar fi o toxiinfectie alimentara, dar si pistele pe care se merge in continuare, separat vorbind despre vizita pe care o face la Bruxelles in aceste zile pentru a crea noi politici menite sa dezvolte sistemul medical din Romania in viitor.

“Există rezultate. Am văzut aceste rezultate, şi de la ANSVSA, şi de la noi. Rezultatele micro-biologice nu reflectă corelaţia acestor rezultate cu o posibilă toxiinfecţie alimentară, cel puţin din ce rezultate avem până în momentul de faţă. Adică, prezenţa unor bacterii care nu au semnificaţie atunci când sunt în număr mic, care se găsesc în mod obişnuit în aer, de exemplu… nu au semnificaţie deosebită.

Mai aşteptăm şi alte rezultate şi de la anatomopatologi, să vedem dacă putem să le coroborăm şi să avem o posibilitate consolidată, împreună cu cei de la medicină legală. Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila și Secretarul de Stat dr. Alexandru Rogobete au participat la Bruxelles, în cadrul Programului EU4Health, la o discuție despre Politicile Europene de Sănătate și impactul acestora asupra dezvoltării sistemului medical din România.

Cei doi oficiali au subliniat importanța asigurării unui tratament egal pentru toți pacienții din statele membre ale Uniunii Europene. „Asigurarea tratamentului egal, precum și accesul la medicamente pentru toți pacienții din Uniunea Europeană sunt obiective importante pentru promovarea sănătății în comunitatea europeană. Grija pentru sănătatea oamenilor este un efort comun al statelor membre, instituțiilor UE și al sectorului privat.

Pentru a dezvolta politici și strategii care să asigure distribuirea echitabilă a tratamentelor către toți pacienții. Implementarea și menținerea unui sistem de sănătate eficient, precum și asigurarea accesului la servicii de asistență medicală pentru întreaga populație reprezintă o prioritate pentru Ministerul Sănătății”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

 În cadrul reuniunii de la Parlamentul European, s-a discutat și despre importanța fondurilor europene pentru dezvoltarea continuă a infrastructurii medicale și a digitalizării sistemului medical. „România beneficiază de peste 9 miliarde de euro până la finalul anului 2030, din diferite surse de finanțare. Prin PNRR am reușit să finalizăm proiectele pentru dezvoltarea asistenței medicale primare, a ambulatoriilor de specialitate, respectiv, să investim masiv în spitale, pentru dezvoltarea secțiilor de nou-născuți.”