Schengen: Masurile de ULTIMA ORA ale Romaniei pentru Aderarea Totala

Schengen ramane un obiectiv greu de atins de catre Romania, dar masurile de ultima ora luate de Bucuresti incearca sa aduca aderarea totala cat mai rapid.

Schengen Masurile ULTIMA ORA Romaniei Aderarea Totala

Schengen continua sa fie in centrul masurilor de ultima ora luate de catre Romania pentru aderare totala cat mai rapida, ministrul de interne Catalin Predoiu, vorbind despre o intalnire foarte importanta pe care a avut-o cu comisarul european, Ylva Johansson, la Bruxelles, discutand despre situatia tarii noastre, dar si migratie.

Schengen are nevoie de protectie mai buna, iar Catalin Predoiu a spus in repetate randuri ca Romania poate fi tara care sa faca Spatiul Schengen mai sigur, aderarea totala putand intari si mai mult granitele sistemului, proiectele pilot derulate de Comisia Europeana cu tara noastra in ultimii ani, aratand foarte clar acest lucru acum.

Schengen ne tine in continuare la mare distanta, din cauza Austriei, care refuza cu indarjire sa ne permita sa aderam, dar autoritatile de la Bucuresti continua sa lucreze cu Comisia Europeana, pentru ca aderarea Romaniei la Schengen fara vreo restrictie de vreun fel, sa fie posibila cat se poate de curand, poate chiar pana la final de an 2025.

“Continuăm cooperarea cu Comisia Europeană, agențiile relevante ale UE, precum și cu ceilalți parteneri europeni pentru a identifica noi modalități în ceea ce privește gestionarea migrației. La Consiliul JAI de la Bruxelles, din 4 martie 2024, am consolidat colaborarea dintre România și Comisia Europeană prin intermediul unui schimb de scrisori cu comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

Acest schimb subliniază angajamentul nostru de a continua Proiectul-Pilot implementat la frontiera cu Serbia în 2023, care marchează eforturile României de a contribui eficient la gestionarea migrației și la consolidarea controlului frontierelor în spiritul acquis-ului Schengen și al valorilor europene.  Rezultatele proiectului pilot, recunoscute la nivelul UE, reflectă angajamentul României față de implementarea instrumentelor specifice în domeniul migrației și azilului.”