Prima Pagina Apple Apple criticata pentru modul in care incita campaniile negative impotriva flash-ului

Apple criticata pentru modul in care incita campaniile negative impotriva flash-ului

Saptamana trecuta a aparut pe internet un articol in care ni se prezenta faptul ca folosirea flash-ului pe un MacBook Air de generatie noua duce la pierderea a 30% din autonomia bateriei. Ca urmare a acestui articol Adobe a fost supusa unui atac mediatic in care compania a fost acuzata ca nu depune suficiente diligente pentru a rezolva problemele pe care flash-ul le cauzeaza in mod constant utilizatorilor. CEO-ul Adobe a iesit saptamana aceasta la atac acuzand ca Apple incita si aproba tacit aceste campanii de denigrare a brandului companiei Adobe. Mai mult decat atat Kevin Lynch sustine ca HTML 5-ul promovat de Apple ar avea exact acelasi efect asupra bateriei daca respectivul continut ar trebui afisat folosind standardele promovate de Apple in decursul acestui an.

“It’s a false argument to make, of the power usage,” Lynch explains. “When you’re displaying content, any technology will use more power to display, versus not displaying content. If you used HTML5, for example, to display advertisements, that would use as much or more processing power than what Flash uses.”

Lynch said several studies have already confirmed Flash’s higher battery life, and also argued that HTML5 had far less reliable playback.

E adevarat ca Apple a pornit un razboi cu flash-ul cu mult timp in urma insa motivul acestui razboi ar putea avea la baza nu “binele utilizatorilor” ci faptul ca in urma cu ceva ani flash-ul a inlocuit quicktime-ul ca si standard de redare a continutului de pe web. Acest lucru l-ar fi “marcat” pe Steve Jobs atat de tare incat intreaga campanie impotriva Adobe are drept scop reinstalarea standardelor Apple in fruntea  preferintelor publisherilor de continut de pe web. In alta ordine de idei flash-ul are foarte foarte multe buguri si necesita mult prea multe resurse pentru a rula eficient asa ca din punctul meu de vedere ar trebui sa ne intoarcem privirea spre ceva noi si mai bun, dar poate nu HTML 5.

 • Tigris Regalis

  Mi se pare că este exact pe dos, adică nu de la Apple pornesc războaie și campanii, ci de la Adobe și susținătorii flash.

  Apple s-a rezumat la a nu implementa suport pentru flash, fără a face declarații belicoase, iar ca efect au fost criticați la tot pasul de susținătorii flash. Când Steve Jobs a publicat o scrisoare deschisă în care a explicat de ce Apple nu consideră necesar efortul de a implementa flash pe iPhone (este o tehnologie veche și depășită de cerințele noii ere a mobilității, consumă multe resurse, are multe probleme și Adobe întârzie de ani de zile pentru a face flash compatibilă cu terminalele mobile), Adobe a lansat o campanie publicitară pe net, radio și TV în care critică Apple.

  De fiecare dată când Apple lanseazâ un produs fără suport pentru flash, fără a insista asupra acestui aspect și fără a face declarații belicoase în acest sens, apare avalanșa de critici din partea susținătorilor flash.

  A făcut Apple vreo declarație belicoasă referitoare la flash când a lansat noul MacBook Air? Nu, nici nu a menționat flash la lansare. Războiul a pornit în presă și declarația belicoasă a fost făcută de Adobe.

  Iar standardul HTML5 nu este al lui Apple, ci este un standard independent susținut de Apple, la care a și contribuit gratuit (de ex. cu elementul “canvas”) și care, în timp, va evolua spre a fi din ce în ce mai performant. Și, ce e mai important, evoluția acestuia nu depinde de Adobe sau de altă companie, mai mult sau mai puțin leneșă în a ține pasul cu noua tehnologie.

 • Principala problema este ca Apple tace, lasa presa sa atace produsele Adobe si uneori mai arunca un bat pe foc, sau cel putin asa pune problema CEO-ul Adobe. E adevarat ca flash-ul este o tehnologie care din multe puncte de vedere ar trebui aruncata pe foc deoarece necesita mult prea multe resurse pentru a functiona si are mult prea multe probleme, dar totusi eu cred ca Apple nu a uitat faptul ca flash-ul le`a depasit Quicktime-ul. Defapt eu cred ca acesta e principalul motiv pentru care Apple nu vrea flash pe terminalele sale, are quicktime care e ok insa indeajuns de utilizat, nu a dorit sa promoveze quicktime iar insa promoveaza HTML 5 pentru a scoate flash-ul din “joc”.
  Apple a asteptat foarte mult momentul in care vor avea produse ce sunt capabile sa schimbe piata si acum cand au asa ceva ataca.