iPhone 4S – iata noul dispozitiv lansat de Apple!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ATTv4WVdpHI[/youtube]

Intr-o conferinta care a durat mai bine de o ora Apple a prezentat astazi terminalul iPhone 4S, cel de-al cincilea dispozitiv lansat de catre compania din Cupertino. Foarte multa lume se astepta la lansarea unui iPhone 5 asa ca in momentul de fata extrem de multi utilizatori au fost dezamagiti sa afle ca iPhone 4S este practic un iPhone 4 cu hardware mai bun. In 2009 Tim Cook ne prezenta exact acelasi lucru pe scena WWDC-ului iar anul acesta lucrurile sunt exact la fel si multi deja incep sa “planga” lipsa lui Steve Jobs, omul care era insarcinat cu inovatiile la Apple. Acestea fiind spuse, iata noul iPhone 4S!

Design

Absolut nimic nou fata de iPhone 4 din pacate, totul este identic, chiar si pozitionarea butoanelor, chiar si camera de 8 megapixeli care desi este mai buna are exact aceleasi dimensiuni. Ati vazut iPhone 4, stiti cum arata si nu are rost sa mai intru in detalii.

Procesor, baterie, ecran si camera

In iPhone 4 avem acelasi chip A5 precum in iPad 2 insa Apple desigur ca nu a mentionat daca terminalul are procesoarele tactate tot la 1 GHz sau ele au 800 MHz fiecare, asa cum se intampla la iPhone 4. In ceea ce priveste chip-ul grafic avem probabil PoweVR SGX545 implementat in iPhone 4S deoarece performantele grafice sunt de aproape 7 ori mai bine in timp ce la iPad sunt de 9 ori mai bune fata de iPad deci lipsa chip-ului grafic dual-core isi face simtita prezenta. Acelasi ecrand e 3.5 inch cu Retina Display este disponibil si in iPhone 4S asa ca din acest punct de vedere nu vom fi dezamagiti chiar daca teoretic nimic important nu s-a schimbat.

    Daca avem chip A5 in iPhone 4S trebuia sa avem si o camera pe masura asa ca Apple a implementat o camera de 8 megapixeli capabil sa filmeze HD in format 1080p. Lasand la o parte avantajul pixelilor camerei, cei de la Apple au imbunatatit iluminarea in jurul camerei astfel ca avem cu 73% mai multa lumina cand facem poze dar pozele sunt facute si cu 33% mai repede. Culorile sunt mai uniforme, terminalul are o acuratete mai mare si mai nou avem un filtru hibrid cu infrarosu.

     Imaginile inregistrate de camera sunt cu 30% mai clare si asta nu e tot deoarece sistemul de recunoastere faciala a fost imbunatatit si avem in sfarsit un sistem de stabilizare a imaginii iar balanta alb a fost imbunatatita cu 26%. Acum terminalul iPhone 4S poate face poze in doar 1.1 secunde daca vorbim de prima capturata si de doar 0.5 secunde pentru a doua poza, o imbunatatire semnificativa care plaseaza terminalul in topul celor mai rapide dispozitive pentru inregistrat poze. In ceea ce priveste filmarea video, inregistrarea in format 1080p cu stabilizarea imaginii este punctul forte al noului dispozitiv, acum ramane de vazut cat de bine se descurca.

   Desi avem procesor dual-core in iPhone 4S, bateria a fost usor imbunatatia si cand spun usor ma refer la o imbunatatire de aproximativ 10% pentru acest dispozitiv. Din pacate Apple nu avea cum sa introduca mai multa energie si sa pastreze design-ul dar partea buna este ca avem harware mai puternic si baterie mai multa.

Conectivitate 3G si noul sistem de alegere a turnurilor GSM

     Noul iPhone 4S al celor de la Apple are implementata o tehnologie care are menirea de a imbunatati calitatea apelurilor facute folosind dispozitivele noastre. Cei de la Apple utilizeaza GSM si CDMA pentru a schimba turnurile de telefonie mobila astfel incat noi sa nu pierdem semnalul indiferent care parte a dispozitivului este acoperita. Ceea ce a implementat Apple este foarte interesant deoarece ne da posibilitatea de a utiliza normal aparatele noastre in orice conditii fara frica, ca la un moment dat apelul se va opri sau internetul nu va mai merge. Desigur ca totul este teoretic deocamdata pana cand vom avea intr-adevar o demonstratie a faptului ca sistemul functioneaza.

    iPhone 4S aduce desigur si posibilitatea de a naviga pe internet cu viteze de pana la 14.4 Mbps si nu 21 Mbps asa cum ni s-a spus zilele trecute. Din fericire in Romania nu vom prinde vreodata o viteza mai mare de 14.4 Mbps indiferent ce operator utilizam sau ce fel de retea promit ei ca au asa ca update-ul este de bun augur pentru viitorii posesori de iPhone 4S.

Noul iPhone 4S, conform zvonurilor, va functiona atat cu retele GSM cat si cu retele CDMA astfel ca oriunde ne-am afla putem utiliza terminalul. Decizia celor de la Apple a fost luata pentru a uni terminalele si liniile de productie dar si pentru a oferi utilizatorilor posibilitatea de a achizitiona un dispozitiv care sa functioneze oriunde, oricand si oricum. Inca de la lansarea iPhone 4 CDMA ni s-a spus ca iPhone 4S va avea aceasta functie si iata ca acum ea este disponibila.

Siri – asistentul personal care nu stie limba romana

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rNsrl86inpo[/youtube]

   S-a zvonit ca noul iPhone 4S va avea un asistent personal denumit Assistant si iata ca acest lucru s-a intamplat in aceasta seara cand Phil Schiller a urcat pe scena si a prezentat lumii intregi noul sistem. Practic folosind Siri vom putea face o sumedenie de actiuni pe care in mod normal ar fi trebuit sa le intreprindem utilizand aplicatii sau ecranul terminalului. Siri este un sistem care interactioneaza cu utilizatorul, mai exact preia comenzi, asculta ultilizatorul, raspunde la comenzi apoi preia altele deci teoretic avam inteligenta artificiala pe dispozitivele noastre.

    Folosind Siri putem afla informatii despre starea vremii, putem cauta adrese in aplicatia Maps si obtine o ruta pentru navigarea catre acea adresa, putem seta o alarma sau face un appointment in aplicatia Calendar insa partea cea mai proasta este ca Siri are nevoie de o conexiune la internet pentru a functiona. Din pacate sistemul nu recunoaste decat 3 limbi pentru inceput : Franceza, Engleza si germana si este in versiune beta deci Apple il va imbunatati o data cu trecerea timpului. Mai multe despre Siri de indata ce vom avea un video test cu noul iPhone 4S.

     Apple nu a mentionat dar Siri ar putea functiona doar pe iPhone 4S.

Pret si disponibilitate

    Zvonurile de pana acum ne-au spus ca iPhone 4S va fi disponibil in 3 versiuni, una de 16GB, una de 32GB si una de 64GB iar acest lucru s-a si intamplat in aceasta seara. Cele 3 versiuni ale iPhone 4S vor fi disponibile la preturile normale in SUA, asa cum v-am explicat astazi, iar in Europa se vor pastra preturile de anul trecut. Partea interesanta este ca iPhone 4 si iPhone 3GS vor fi tinute in vanzare, cel din urma urmand sa fie gratuit la abonament in SUA iar iPhone 4 ar urma sa fie vandut la un pret mai mic decat versiunea de 16GB disponibila acum pe piata.

      In ceea ce priveste disponibilitatea, pe 7 octombrie Apple va da startul pre-comenzilor pentru dispozitive in SUA, Anglia, Franta, Germania, Japonia si Australia, iar pe data de 14 octombrie terminalul va fi disponibil in aceleasi tari. In al doilea val de lansari nu intrai Romania, desigur, insa intra cateva tari din jurul nostru asa ca teoretic pe 28 octombrie puteti merge pana in Austria, de exemplu, si puteti achizitiona noul iPhone 4S direct de la Apple.

    Cam atat despre iPhone 4S, acum vine marea intrebare, il veti cumpara?