Jailbreak-ul și root-ul nu sunt ilegale și un ONG american luptă să le mențină așa

  EFF, sau Electronic Frontier Foundation, este o organizație non-guvernamentală americană care luptă de ani întregi de zile pentru a le permite utilizatorilor să-și exploateze în orice mod produsele electronice cumpărate de la diverși producători. Cei de la EFF au susținut în mod necondiționat posibilitatea de a face jailbreak sau root pentru terminalele mobile vândute pe piață de către diverși producători, au susținut posibilitatea de a decoda software telefoanele mobile vândute în SUA, iar acum luptă în continuare pentru a menține aceste drepturi legale, susținând că jailbreak-ul și root-ul nu sunt infracțiuni și că ele trebuie să rămână legale.

  Cei de la EFF au depus săptămâna aceasta o petiție la Librăria Congresului și la Oficiul de Copyright din SUA prin care le cer acestora să prelungească excepția legală care le permite utilizatorilor să facă jailbreak sau root produselor proprii fără a încălca legea americană. Cei de la EFF au obținut excepții legale în cursul anilor 2010 și 2012, dar anul acesta ultima dintre ele va expira, așa că EFF luptă pentru a reînnoi. ONG-ul susține că jailbreak-ul și root-ul sunt necesare pentru utilizatori în ideea de a face orice doresc cu propriile produse, mai ales în cazurile în care producătorii nu mai oferă actualizări pentru sistemele de operare instalate în ele, sau pentru situațiile în care anumite funcții sunt în mod inoportun blocate.

  Având în vedere că în trecut EFF a reușit să convingă organizațiile americane să îi acorde aceste excepții, există șanse foarte mici ca anul acesta să se întâmple ceva diferit.