Internetul 4G consuma mai mult decat 3G ?

4g consuma mai mult 3GIn ultimele luni am fost intrebat destul de des de catre prieteni sau utilizatori ai iDevice.ro daca activarea 4G pe smartphone sau tableta va genera un consum de date mai mare decat utilizarea 3G pe aceste dispozitive.

Intrebarea vine in principal de la persoane care abia au inceput sa foloseasca internetul 4G si au constatat ca au consumat mai multe date decat in mod normal in utilizarea zilnica sau lunara si fara o analiza atenta multi pot crede ca 4G-ul genereaza consum de date mai mare.

In realitate vorbim despre o problema de perceptie deoarece nu este vorba despre consum de date mai mare doar prin simpla utilizare a unei conexiuni 4G in locul celei 3G ca si cum am vorbi despre cresterea consumului de energie dintr-o baterie prin schimbarea consumatorului de curent.

Consumul mai mare de date facut dupa trecerea la 4G are la baza simplul fapt ca utilizatorul foloseste terminalul pentru mai multa navigare pe internet, vizualiare de continut multimedia, etc, deci practic face mai multe si consuma mai mult.

Vitezele 4G sunt cu de pana la 3 – 7 ori mai mari decat cele 3G, in functie de retea, iar in aceasta situatie o persoana poate face cu mult mai multe intr-o perioada mai scurta de timp pe propriul terminal mobil, consumand in acelasi timp si mai multe date.

Spre exemplu, un clip video YouTube de 1 minut se va incarca cu de pana la 2 -3 ori mai repede pe 4G decat pe 3G si vei fi tentat sa vezi mai multe decat de obicei pentru ca se incarca mult mai repede, deci vei consuma mai mult trafic de internet in consecinta.

Incarcand mai repede informatiile din aplicatia Facebook vei dori sa vezi cat mai multe noutati, eventual si clipuri video, deci vei face un consum mai mare decat de obicei.

Pe de alta parte, o conexiune mai rapida poate permite vizualizarea clipurilor la o calitate mai buna, deci implicit dimensiunea lor este mai mare si consumul creste pe masura. In aceeasi idee, apelurile video 4G au calitate mai buna decat cele 3G, iar consumul de date este mai mare decat in mod normal.

Acelasi lucru este aplicabil si la alte aplicatii care fac streaming video, tipul de conexiune de internet determinand si calitatea continutului, deci o calitate mai buna va genera si un consum de date mai mare, iar exemplele pot continua la nesfarsit.

Acum ca sa incheiem si sa lamurim pe toata lumea, internetul 4G poate genera mai mult consum de date decat internetul 3G in functie de ceea ce face utilizatorul pe propriul smartphone, consumul mai mare nefiind implicit, ci un rezultat al modului de utilizare.