Prima Pagina 4G Internetul 4G consuma mai mult decat 3G ?

Internetul 4G consuma mai mult decat 3G ?

4g consuma mai mult 3GIn ultimele luni am fost intrebat destul de des de catre prieteni sau utilizatori ai iDevice.ro daca activarea 4G pe smartphone sau tableta va genera un consum de date mai mare decat utilizarea 3G pe aceste dispozitive.

Intrebarea vine in principal de la persoane care abia au inceput sa foloseasca internetul 4G si au constatat ca au consumat mai multe date decat in mod normal in utilizarea zilnica sau lunara si fara o analiza atenta multi pot crede ca 4G-ul genereaza consum de date mai mare.

In realitate vorbim despre o problema de perceptie deoarece nu este vorba despre consum de date mai mare doar prin simpla utilizare a unei conexiuni 4G in locul celei 3G ca si cum am vorbi despre cresterea consumului de energie dintr-o baterie prin schimbarea consumatorului de curent.

Consumul mai mare de date facut dupa trecerea la 4G are la baza simplul fapt ca utilizatorul foloseste terminalul pentru mai multa navigare pe internet, vizualiare de continut multimedia, etc, deci practic face mai multe si consuma mai mult.

Vitezele 4G sunt cu de pana la 3 – 7 ori mai mari decat cele 3G, in functie de retea, iar in aceasta situatie o persoana poate face cu mult mai multe intr-o perioada mai scurta de timp pe propriul terminal mobil, consumand in acelasi timp si mai multe date.

Spre exemplu, un clip video YouTube de 1 minut se va incarca cu de pana la 2 -3 ori mai repede pe 4G decat pe 3G si vei fi tentat sa vezi mai multe decat de obicei pentru ca se incarca mult mai repede, deci vei consuma mai mult trafic de internet in consecinta.

Incarcand mai repede informatiile din aplicatia Facebook vei dori sa vezi cat mai multe noutati, eventual si clipuri video, deci vei face un consum mai mare decat de obicei.

Pe de alta parte, o conexiune mai rapida poate permite vizualizarea clipurilor la o calitate mai buna, deci implicit dimensiunea lor este mai mare si consumul creste pe masura. In aceeasi idee, apelurile video 4G au calitate mai buna decat cele 3G, iar consumul de date este mai mare decat in mod normal.

Acelasi lucru este aplicabil si la alte aplicatii care fac streaming video, tipul de conexiune de internet determinand si calitatea continutului, deci o calitate mai buna va genera si un consum de date mai mare, iar exemplele pot continua la nesfarsit.

Acum ca sa incheiem si sa lamurim pe toata lumea, internetul 4G poate genera mai mult consum de date decat internetul 3G in functie de ceea ce face utilizatorul pe propriul smartphone, consumul mai mare nefiind implicit, ci un rezultat al modului de utilizare.

 • Srb Srb

  corect, multa lume crede ca accesand aceeasi pagina de net cu 4g consuma mai mult

 • andrei

  Eu am alta nelămurire , e clar ca la un filmuleț de 1 min atât conexiunea 3G cât si 4G va face același trafic de date (sa spunem 50 MB) , dar daca am utiliza conexiunea de date pana la descărcarea completată a bateriei, care va oferi o autonomie mai buna 3G sau 4G ?

 • Silviu Branescu

  aici cred ca este vorba de semnal,3g avand semnal mai bun cam peste tot(banuiesc) automat o sa iti tina mai mult bateria pe folosind 3g

 • Dabija

  Din cate stiu in unele cazuri mananca mai mult… Nu sunt 100% dar youtube daca esti pe 4g deschide hd.. Iar pe 3g nu

 • Asta am explicat deja in articol.

 • bogdan

  Eu stiu sunt situri care îți vor da calitate mai mare automat la un video dacă ai o conexiune mai buna mai rapida

 • madalin.marius

  Depinde si de operator cum contorizează traficul…cel putin la orange traficul se duce cât ai clipi din ochii…iar cand ii intrebi de ce traficul s-a consumat asa repede dau din umeri. Ti-o baga pe aia : dacă vreți mai mult trafic alegeți o opțiune de internet care va avantajează

 • dominic

  Problema adevarata cu cresterea consumului de date este data zic eu de dimensiunea ecranului! Atentie! Eu dupa ce mi-am schimbat tel si am trecut la ecran mai mare am constatat consumul crescut de date INDIFERENT de tipul conexiunii. Si cred ca logica e data de cantitatea de date mai mare necesara afisarii continutului

 • dominic

  Dar intr-adevar exista aceasta legenda-neadevarata ca 4g consuma mai mult ca 3g

 • amfetamin

  Asta e ceva de genul că acum consum mai mult net decât pe vremea dial-up-ului(X-Net). Consumul de baterie ma interesează mai mult pe mine 4G vs 3G,datele e normal sa consumi mai mult din cauza vitezei mărite. Pe autostrada un Matiz iti ia 5l la 90 km/h iar la 130 iti ia 7l,pe cand un Ferrari la 90 iti ia 8,dar la 250 iti ia 18(cifrele sunt cu aproximație).

 • enDer

  Consuma mult mai mult, daca pana acum 2 luni 2gb de net imi ajungeau fara probleme, acum problema sta altfel,
  5gb nu imi sunt deajuns.

  Amfetamin, comparatia ta este total pe langa,
  Un motor mare o sa consume mereu mai putin la viteze mari decat un motor mic….

 • Petrică

  Subscriu

 • amfetamin

  Da,dar un Matiz nu prinde 250km/h,asa si cu viteza 3G vs 4G.

 • dominic

  Comparația cu mașina e o prostie. E ca si cum ai compara măgarii cu merele. Nu am auzit nicio explicație plauzibila in favoarea unui presupus consum mai mare de date pe 4g pentru ca nu exista!

 • Mersi, o să mă folosesc de articolul tău pe viitor 🙂