Cine castiga din parteneriatul Orange – Telekom ?

Orange si Telekom au anuntat saptamana aceasta incheierea unor acorduri pentru a-si oferi accesi reciproc la infrastructura construita in Romania, Orange urmand a lansa servicii de internet fix si televiziune fixa, in timp ce Telekom va face roaming national in retelele 4G si 4G+ ale Orange.

Parteneriatul este extrem de important si marcheaza o premiera pentru Romania prin magnitudinea la care este facut, asta deoarece in 2014 RCS & RDS si Vodafone au incheiat un parteneriat similar prin care Digi Mobil are acces la reteaua nationala GSM a celor de la Vodafone.

Cine castiga ?

In principal, clientii si cei doi operatori. Clientii castiga in baza concurentei pe care o creeaza lansarea noilor servicii ale operatorilor, existenta unei oferte cat mai complexe avand drept efect o scadere a preturilor pentru servicii si o imbunatatire a calitatii oferite.

Orange castiga acces la o infrastructura pe care ar fi trebuit sa o construiasca cu costuri foarte mari, pretul platit pentru a inchiria infrastructura si a putea oferi abonamente de internet fix si televiziune fixa fiind mult mai mici decat in cazul crearii unei infrastructuri proprii, marele avantaj fiind dat de faptul ca incasarile acopera cheltuielile.

In cazul Telekom vorbim despre acelasi lucru, insa cred ca Telekom are un avantaj mai mare deoarece internet fix si televiziune fixa are cam toata lumea, insa o infrastructura 4G/4G+ nationala precum cea a Orange nu gasesti la orice colt de strada, iar accesul la ea ar trebui sa fie destul de scump, cel putin in teorie.

Cine pierde ?

De cealalta parte a baricadei regasim RCS & RDS si Vodafone, cele doua companii putandu-si extinde parteneriatul actual. Vodafone ar putea obtine acces la infrastructura fixa a RCS & RDS, in timp ce Digi Mobil ar putea face roaming national si in reteaua 4G a celor de la Vodafone.

Stim cu totii ca RCS & RDS are cea mai buna infrastructura de internet fix din Romania si cea mai mare baza de clienti de televiziune fixa, insa parteneriatul dintre Orange si Telekom + o eventuala impartire a infrastructurii cu Vodafone i-ar putea scadea incasarile si ar putea creste costurile de intretinere ale infrastructurii.

In teorie parteneriatul dintre Orange si Telekom ar trebui sa ne aduca servicii mai ieftine si mai bune in toate segmentele in baza concurentei mai mari create in zona de servicii, insa ramane de vazut daca in final vom vedea ceva schimbat sau nu.