USB-C devine mai sigur multumita unei schimbari majore

Acum cateva luni v-am spus cat de periculoase pot fi cablurile USB-C, un inginer al Google reusind sa-si arda Chromepixel-ul prin folosirea unui accesoriu USB-C care avea cablurile legate gresit, cei de la Amazon luand decizia de a interzice vanzarea anumitor accesorii ca urmare a acestei descoperiri.

Pentru ca situatia sa nu se repede, grupul care dezvolta standardul USB a publicat o noua lista de specificatii care aduce mult mai multa siguranta pentru utilizatorii care ar fi tentati sa cumpere accesorii USB-C care nu au fost produse de catre fabricatii dispozitivelor pe care le folosesc.

In baza acestei schimbari, producatorii de dispozitive electronice sau accesorii USB-C pot implementa masuri de securitate astfel incat transferul de date sau incarcarea sa poata fi facute doar printr-un protocol de autentificare folosit numai de catre accesorii certificate.

In aceasta idee, accesoriile fara certificare, adica in general cele ieftine vandute in Asia, ar putea deveni inutile pentru anumite produse, iar aceasta limitare ar proteja utilizatorii care ar putea risca sa isi strice dispozitivele electronice din cauza unor fire legate gresit.

The USB 3.0 Promoter Group today announced the USB Type-C™ Authentication specification, defining cryptographic-based authentication for USB Type-C™ chargers and devices. Using this protocol, host systems can confirm the authenticity of a USB device or USB charger, including such product aspects as the descriptors/capabilities and certification status. All of this happens right at the moment a wired connection is made – before inappropriate power or data can be transferred.

Aceasta schimbare ar transforma aduce in standardul USB-C o limitare similara cu cea implementata de catre Apple in standardul Lightning, insa totul in ideea de a proteja utilizatorii care nu stiu cat rau le pot face accesoriile ieftine si fara certificare.