4 noutati grozave ale Android N care nu exista in iPhone

Ieri compania Google a anuntat oficial Android N, viitoarea versiune majora a sistemului de operare Android, ea fiind in momentul de fata in proces de testare beta si dezvoltare in vederea lansarii, cele mai importante functii ale sale fiind deja prezentate de catre cei din Mountain View.

Android N este asteptat de ceva vreme de catre foarte multi utilizatori de pe planeta, iar in baza functiilor pe care le ofera, este usor de inteles de ce exista atat de multa anticipare pentru el, compania Google oferind si cateva functii care in momentul de fata nu exista in terminalele iPhone.

Afisarea a doua aplicatii in acelasi ecran – multi-window support

Android N split-screen multitasking

Incepand cu iOS 9 compania Apple ofera posibilitatea de a rula doua aplicatii in acelasi ecran al unei tablete iPad, insa desigur ca terminalele iPhone nu beneficiaza de o asemenea functionalitate fara jailbreak, nici macar iPhone 6S Plus care are ecran de 5.5 inch.

Cei de la Google s-au gandit ca utilizatorii se pot bucura de o asemenea functie in propriile dispozitive, asa ca in Android N ofera nativ posibilitatea de a folosi mai multe aplicatii in acelasi ecran al smartphone-urilor, unele terminale avand de ceva vreme functii de acest gen oferite.

Instant Apps

Instant Apps Google

V-am vorbit aseara despre sistemul Instant Apps si v-am spus ca el are menirea de a revolutiona modul in care folosim aplicatiile pe smartphone-uri prin modul inovativ pe care compania Google l-a gandit pentru utilizatorii Android.

Sistemul are la baza un serviciu lansat cu ceva timp in urma, el permitand rularea in terminale a unor parti ale unor aplicatii inainte ca aplicatia completa sa fie descarcata, Google impartind aplicatiile in serverele sale si livrandu-le catre smartphone-uri ca pagini web.

Aplicatiile testate partial de catre utilizatori pot fi mai apoi instalate in formatul complet din Google Play, experienta de folosire a terminalelor fiind mult imbunatatita.

Un Low Power Mode superior

Doze Android

Incepand cu iOS 9 compania Apple ne ofera Low Power Mode, Mod Consum Redus, un sistem menit sa reduca substantial consumul de energie al iDevice-urilor pentru a prelungi autonomia bateriei, insa desigur ca el nu este la fel de eficient precum il promoveaza Apple.

Android N imbunatateste sistemul existent deja in platforma celor de la Google, mai exact functia Doze, care dezactiveaza multe functii ale sistemului de operare cand terminalul este blocat, ea functionand acum chiar si cand dispozitivul este in miscare.

Mai mult decat atat, Google a introdus si proiectul Svelte, acesta impiedicand deschiderea aplicatiilor cand se schimba statusul unei conexiuni de internet, rezultatul final fiind consum mai mic de energie cand nu este necesara folosirea resurselor procesorului.

Foarte multa lume a laudat Doze in fata Low Power Mode, in principal multumita functiilor suplimentare oferite, iar acum Google il face si mai bun.

Actualizarile in fundal ale sistemului de operare

Android N update

O alta noutate majora anuntata de catre Android este posibilitatea de a actualiza in fundal sistemul de operare si nu vorbim despre clasica descarcare in background a update-ului, asa cum se intampla in iOS, ci despre un sistem similar celui din Chrome OS.

Atunci cand exista un update, Android N il va descarca in fundal cand terminalul nu este folosit si va crea o imagine de sistem separata, aceasta fiind incarcata atunci cand ne repornim terminalul, totul fiind facut instant, fara vreo grija pentru noi.

Practic, in loc sa asteptam ca actualizarea sa fie pregatita si instalata fara a ne putea folosi terminalul, Android N se ocupa de acest proces in fundal, iar la repornirea terminalului face schimbarea din imaginea de sistem veche in cea noua, foarte simplu si usor.

ANDROID N ALSO ADDS SOME IMPORTANT NEW FEATURES TO HELP KEEP USERS SAFER AND MORE SECURE. INSPIRED BY HOW CHROMEBOOKS APPLY UPDATES, WE’RE INTRODUCING SEAMLESS UPDATES, SO THAT NEW ANDROID DEVICES BUILT ON N CAN INSTALL SYSTEM UPDATES IN THE BACKGROUND. THIS MEANS THAT THE NEXT TIME A USER POWERS UP THEIR DEVICE, NEW DEVICES CAN AUTOMATICALLY AND SEAMLESSLY SWITCH INTO THE NEW UPDATED SYSTEM IMAGE.

V-am spus ieri ca unele dintre noutatile Android N le vom regasi si in iOS, iar 3 dintre cele prezentate aici sigur vor ajunge curand.

Voi ce parere aveti despre aceste functii ?

27 COMENTARII

  1. Foarte bun, asta da progres. Si iPhone are acea “recheability” dar nu poți deschide a doua aplicație… Si atunci de ce nu a scos-o din iPhone? Dacă atingi de 2 ori butonul home se lasă meniul pe partea de jos, dar nici o șmecherie sa deschizi a doua aplicația pe jumătatea liberă de sus a ecranului…

  2. sa fim seriosi, sigur apple putea oferi macar pe 6 plus split view dar aici sunt de acord ca e doar un gimmik si e total useless. chiar si pe un device de 6″ daca imparti la 2 ai practic o aplicatie care ruleaza pe un ecran mai mic ca primul iphone

  3. doamne, si apple in prezentarea ei a spus ca este strict pt a folosi telefonul cu o singura mana ca sa poti ajunge la randurile de sus

  4. Folosirea a două aplicații pe un ecran de 5-5,5 țoli e la fel de utilizată ca și 3D touch pe iPhone. Adică foarte puțini folosesc așa ceva

  5. Tu, cu Apple4ever împreună cu Peter Kovacs și cu Disqus_x_y_z sunteți de părere că este o funcție inutilă, dar dacă Google a introdus-o, e clar că există cerere pentru ea.

    O foarte bună utilizare este atunci când asculți ceva de pe YouTube, ești la volan și vrei să ai și Waze la dispoziție. Știi că dacă YouTube nu e activ pe ecran, fișierul mulțimea pune “pauza”. Cu funcția split screen, s-a rezolvat.

    PS: uitasem să îl pun la socoteală și pe “Valiza FC Depoul… “. Oricum, este aceeași persoană care nu știe să zâmbească 🙂

  6. Noutati care au fost scoase de Google, din pacate.

    Apple ce-a scos? Un iPhone SE care… aproape ca regret ca l-am luat.

  7. Da nu m-am gandit la asa ceva,dar la masina ai pe sistemul de navigatie net cu youtube ce vrei, ce mai ai nevoie de telefon?! Poate doar cei ce nu au net la masina si faci hotspot de la telefon. dar cazuri limitate. Nu e ceva mainstream ca folosinta. Adica cateva apps in cateva conditii de utilizare. Deci nu este inutila este doar un gimmik cum momentan pt multi este si 3d touch, este ok pt anumite cazuri dar nu e ceva ce foloseste toata lumea in fiecare zi. Pe ipad si probabil pe orice tableta google sigur va fi folosita every day.

  8. Nu toți au mașini așa de avansate cum ai tu. Eu ascult prin Bluetooth, și am nevoie să țin youtube în prim plan.

  9. Stii ca google oferă playback in fundal cu aplicația YouTube daca plătești un abonament?
    Si la volan n-ar prea trebui sa folosești telefonul mobil?

  10. ok, o iau altfel, lumea masinilor preiau ce am eu, si o sa ajunga si pe dacia in curand deci cam tarziu aceasta functionalitate pt masina din partea google.

  11. Nu va mai certați , ca se vede clar , iphonisti sau nu , google începe sa “gândească ” , sa scoată lucruri bune, frumoase si utile…de ce sa plătească abonament pentru playback in fundal? Exista câteva sute de aplicații gratuite care fac treaba asta, iar pe android se rezolva si mai repede cu o aplicație modata, ca sa nu mai ai reclame… Sau cu lucky patcher…care are habar ce zic…

  12. Nu știam de abonament… Mulțumesc frumos pentru informație!
    Cât despre utilizarea telefonului la volan, ai dreptate, însă parțial: nu ai voie să folosești telefonul pentru lucruri care îți distrag atenția. Eu pun telefonul lângă schimbătorul de viteze, pun povești pe YouTube pentru copii, și merg fără să ating telefonul. Pentru apeluri folosesc Bluetooth, și am comenzi pe volan.
    Mersi pentru grijă! Apreciez!

  13. Tu esti un deschizator de drumuri, Srb! Tu faci ca tehnologiile sa evolueze, pentru ca esti consumator de tehnologii abia scoase, care inca nu si-au dovedit viabilitatea, si care sunt scumpe pentru “early adopters”.

    Eu am dat un exemplu, insa cu siguranta sunt si altele. Nu uita ca ceea ce vezi “astazi” pe dispozitivele mobile sunt elemente care deschid orizonturi pentru tehnologii si aplicatii pe care le vei vedea “maine” in alte domenii.
    Ecranul cu 500 ppi pare inutil la o prima vedere, insa casca de realitate virtuala de la Samsung arata ca pana si 500 ppi sunt insuficienti. “Maine” am putea avea 800-1200 ppi si abia atunci realitatea virtuala ar capata un sens mai larg.

    Tu esti un vizionar, si ar trebui sa vezi lucrurile astea!
    Nu e niciodata rau sa poti avea mai mult. Nu poti spune ca vecinul are o casa mai naspa pentru ca are 6 camere, 4 bai si helioport, in timp ce tu ai 2 dormitoare, 1 baie si nici macar garaj:
    “La ce imi trebuie mie toate astea, ca doar nu dorm in 6 camere odata”

    Mai bine sa ai decat sa nu ai…

  14. Ar fi o nebunie sa plătești abonamentul respectiv doar pentru a asculta in fundal sunetul videoclipurilor de pe YouTube cand exista aplicații gratuite care fac asta, dar exista posibilitatea si am amintit de ea.
    Cat despre cel de-al doilea aspect, Codul rutier zice “folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii”, nu zice si in ce scop.

  15. Asta zic!!! Imi dai dreptate . Deobicei in ziua de azi tehnoloogia este implementata de smartphone si dupa in masini. In masini ai dual view de ani de zile dar sunt sigur ca android are dinainte. Deci google e tarzie in timpurile noastre. Ca si ecranele oled mai intai in telefoane de 300-400-500 ppi oled si dupa in masini virtual cockpit widecockpit etc. samsung este inainte google cu lucrurile majore si importante nu numai pt smartphone

  16. Codul rutier e scris de polițiști, așa că… Am căutat articolul și scrie așa:

    “(3) Conducatorilor de vehicule le este interzisa folosirea telefoanelor mobile atunci cand acestia se afla in timpul mersului, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive tip «maini libere».”

    Eu înțeleg că dacă telefonul mobil este prevăzut cu dispozitiv “mâini libere”, pot să scriu mesaje, să urmăresc un serial TV, pot să joc un joc palpitant, orice… Că doar telefonul mobil are dispozitiv de tip “mâini libere”.

    Și telefoane cu hands-free pot distrage atenția șoferului depinde de capacitatea lui/ei de a se concentra în timp ce are o conversație, chit că ține telefonul cu mâna la ureche sau nu.

  17. Eu ți-aș recomanda să nu mai scrii mesaje devalorizante oamenilor pe care nu îi cunoști. Nu poți cuantifica capacitatea mea de înțelegere, așadar orice părere despre asta este bazată pe fundamente superficiale.
    Eu ți-am răspuns prietenește, în spirit de bună dispoziție, iar tu concluzionezi că am o capacitate slabă de înțelegere. Dai dovadă de ceea îmi reproșezi: “să fii mai reținut în aprecieri, măcar până când te informezi mai bine”.

    Nu am nevoie de sfaturile tale pentru a identifica riscurile la care mă expun. Habar nu ai cum folosesc telefonul, și pozezi în mare filozof, cu sfaturi și citate expirate.

  18. Prietene, nu ți-am pus la îndoială capacitatea de a înțelege ci nivelul de înțelegere a legislației rutiere la care te situezi în acest moment (aceeași concluzie ar fi valabilă și pentru mine, dacă aș fi întrebat despre astrologie sau fizică avansată: nu înțeleg noțiunile respective, pentru că nu le-am studiat, de aceea sunt reținut când vine vorba de ele).
    Nici n-o să încep să fac mișto de tine, pentru că ți-au scăpat în discuție cuvinte care nu există în limba română – se mai întâmplă (la unii mai des, la alții mai rar).
    Am spus o părere și ți-am transmis de ce consider că greșești; dacă vrei să înțelegi, e bine, iar dacă nu înțelegi, e tot bine, dar măcar să nu folosești telefonul în timp ce conduci.

  19. Așa cum am promis, ignor toate bazaconiile pe care le-ai scris mai sus și nu am cum să port un dialog cu tine pe teme juridice atât timp cât tu nu ai capacitatea de a interpreta texte de lege și nici puterea să recunoști acest aspect (ignori faptul că nu am adus niciodată în discuție lipsa ta de studii de specialitate și nu mi-am bazat concluziile pe acest aspect).

    Totalitatea cuvintelor unei limbi se găsește într-un dicționar, nu pe Google; DEX în cazul limbii române, iar DEX nu conține „devalorizant”.

    dexonline este o resursă prețioasă doar dacă știi să o folosești și dacă ai și un DEX pe suport de hârtie în care să verifici informațiile, pentru că, dacă te vei uita cu atenție în linkul pe care l-ai pus, vei descoperi că însăși sursa cuvântului despre care discutăm îți contrazice presupunerea.

    PS: folosesc fraze scurte doar cu persoanele despre care cred că nu au capacitatea să le urmărească pe cele bogate; crezi că o astfel de situație se aplică și la cazul tău?
    PPS: ce motiv aș avea să mă refer la o persoană de pe internet? eu mă refer exclusiv la ceea ce scrie lumea.

  20. In incercarea de a scapa de penibilul in care te-ai afundat, devii si mai penibil. Auzi la el: “Totalitatea cuvintelor unei limbi se gaseste intr-un dictionar nu pe Google; DEX in cazul limbii romane”
    Dar cuvintele care exista in Dictionarul de Arhaisme, sau in cel de Neologisme, sau in Dictionarul Idiomatic unde sunt mai leule?

    Eu ti-am demonstrat ca acest cuvant exista, si sunt o gramada de referinte despre ceea ce inseamna devalorizant. Normal ca tu vei nega orice sursa, si te vei lega de DEX editia lui peshte.

    Habar nu am daca “devalorizant” exista in versiunea ta de DEX, insa cu siguranta nu se gaseste in vocabularul tau. Daca nu exista in versiunea din 1985 (pe care am avut-o si eu in biblioteca), cu siguranta a aparut ca neologism de la versiunea aia, si astazi este cuvant uzual in limba romana.

    Sursa definitiei este Dictionarul Ortografic; care este problema?
    Ia cauta substantivul “devalorizare” in DEXul tau, si vezi ce inseamna. Incearca sa construiesti adjectivul corespunzator acestui substantiv si vezi ce iese.

    Cat priveste modalitatea in care tu scrii fraze lungi, care isi pierd logica, o faci pentru ca esti slab la capitolu Comunicare. Orice alta explicatie pe care o dai este pentru a te justifica, si te afunzi in penibil. Cu tot efortul tau de a parea doct, in final esuezi lamentabil. Ia vezi, exista cuvantul “doct” in dictionarul tau?

    Imi dai tu lectii pe teme juridice, si/sau pe logica verbala. Vai de coama ta mai leule…