Prima Pagina iPhone Diferentele dintre apel Wi-Fi si apel VoIP pe iPhone, tot ce trebuie...

Diferentele dintre apel Wi-Fi si apel VoIP pe iPhone, tot ce trebuie sa stii

Weekend-ul trecut Orange Romania a inceput sa permita activarea functiei apel Wi-Fi pe iPhone, iar multa lume nu stie ce inseamna acest tip de apeluri si care este diferenta intre ele si apelurile telefonice pe care le pot face diversele aplicatii de mesagerie, sau chiar FaceTime.

Confuzia vine de la faptul ca majoritatea fac acele apeluri VoIP prin Wi-Fi folosind aplicatiile de mesagerie si considera ca functia apel Wi-Fi pe iPhone are exact acelasi rol, insa in realitate diferentele dintre ele sunt mari si in acest articol vom discuta despre ele.

Apelurile VoIP pot fi facute numai folosind o conexiune de internet si numai in aplicatia/sistemul care le permite, astfel ca apeluri WhatsApp Messenger puteti face doar in WhatsApp Messenger si doar daca persoana pe care o sunati are o conexiune de internet activa.

Acelasi lucru este valabil inclusiv pentru FaceTime sau Facebook Messengr, insa aplicatii precum Skype sau Viber va permit sa faceti apeluri VoIP catre numere GSM, dar trebuie sa platiti separat fiecare minut vorbit, putine aplicatii oferind aceasta functionalitate.

Apelurile Wi-Fi functioneaza tot folosind o conexiune Wi-Fi, insa spre deosebire de apelurile VoIP, ele pot fi utilizate doar daca nu aveti semnal GSM suficient de puternic la telefon pentru a face un apel telefonic normal catre un alt numar de telefon.

In aceasta situatie, puteti suna prin apel Wi-Fi orice numar de telefon, fix sau mobil, de oriunde de pe planeta, minutele vorbit fiind consumate din abonamentul vostru de telefonie mobila, ca si cum ati face un apel telefonic GSM normal de pe telefon.

Apelurile Wi-Fi sunt disponibile gratuit si pot fi facute DOAR de pe teritoriul Romaniei, astfel ca daca va aflati intr-o alta tara si faceti roaming, nu veti beneficia de functia apel Wi-Fi, asa ca va veti rezuma doar la apelurile telefonice normale.

Concluzionand, apelurile VoIP functioneaza doar daca ambii utilizatori au conexiuni de internet active, in 90% din cazuri, doar daca ambele persoane au aceeasi aplicatie din care a fost initiat apelul.

Apelurile Wi-Fi va permit sa faceti apeluri GSM cand nu aveti semnal GSM suficient de puternic, ele consumand minute din abonamentul vostru de telefonie mobila, iar apelarea se poate face pe orice numar de telefon, indiferent ce telefon mobil sau fix are cealalta persoana.

 • nelu

  De unde stie orange ca wifi-ul din care initiez convorbirea e din .ro?

 • Cracky ZaOne

  Hello, boys & girls!

  De la iPhone 6 in sus puteti beneficia de VoLTE, Wi-Fi calling nu este disponibil.
  Asta va zic ca sa nu mai cautati meniul de Wi-Fi Calling 🙂

  O saptamana frumoasa!

 • Bashtanovv

  Iti trebuie ultimul update ca sa ai Wi-Fi Calling …!
  Nu indu lumea in eroare.
  Funcționează si 4G si Wi-Fi, iti trebuie 932 si ultimul update la rețea… ( carier etc…)

 • Claudiu D

  Functia o ofera tel in multe tari din lume !
  “Magia” o face telefonul , comp telefonica identifica apelul automat deacea nu e disponibil imediat !

 • KTA

  Dar orange nu are locuri cu semnal slab din cate stiu eu, deci teoretic nu ar fi nevoie de wi-fi.
  Zaone aplicatia DigiOriunde nu e ceva similar cu atat de laudatul si inutilul apel wi-fi de la inegalabilii orange?

 • Despre ce vorbesti tu acolo ?

 • IP ?

 • Attilar1

  Eu nu înțeleg cum poți sa fii fără semnal GSM si sa ai Wi-Fi ???? Dacă sunt undeva in exterior atunci unde nu am semnal GSM, slabe șanse sa am semnal WIFI. Știu, in oraș sunt multe Wi-Fi URI, dar acolo am si semnal GSM așa ca nu am nevoie de Wi-Fi. Dacă sunt la munte sau in natura unde nu am semnal GSM slabe șanse sa am Wi-Fi, iar in interior același lucru. Utilitatea acestui Wi-Fi calling este doar atunci când ești in clădire si semnalul GSM e slab, si sa fie o rețea Wi-Fi liberă la care sa te conectezi…..

 • Nytmare

  Sunt 100 de locuri in .ro unde e posibil sa nu ai gsm dar sa ai wifi: pe munte (cateva cabane) sau pe Transfagarasan sunt multe pensiuni cu internet dar nu ai semnal gsm

 • kla

  Intra intr-un subsol si vezi dc ai semnal Gsm, sigur nu. Iti pui un router cu wi-fi si suni, corect?

 • ALyyy

  Corect

 • Mihai

  Se poate initia un apel VoLTE catre un telefon care nu are functia aceasta?

 • Normal.

 • gallaxya

  @zaone ti-a aparut funtionalitatea de wifi calling in telefon?

 • Nu.

 • atb19

  Attilar1, ce treaba are semnalul radio cu semnalul Wi-Fi? Poți sa stai pe Wi-Fi si in …airplane mode….😜😜😜😜😜

 • atb19

  Spune mi ca nu știai asta? Hai zi, zi 😂😂😂😂😂😂😂

 • atb19

  3). “De unde stie orange ca wifi-ul din care initiez convorbirea e din .ro?”… Pe bune? De pe Ip știe…ești la KFC de ex, stai pe Wi-Fi-ul lor, si dacă au Wi-Fi , au si internet fix, pe cablu , logic?…si ăla nu are Ip? IP-ul diferă de la o țara la alta, dar e nerelevant asta, atâta timp cât cu un singur Click , vede locația IP-ului respectiv, ex dat KFC…. Si dacă KFC e in București, logic ca si ip-ul la fel, nu????😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

 • atb19

  “Intra intr-un subsol si vezi dc ai semnal Gsm, sigur nu. Iti pui un router cu wi-fi si suni, corect?”…. Alte prostii… Dacă e subsol, atunci e sub clădire, logic? Dacă e subsol apar bruiajele, iar cu un router portabil , sigur nu o sa prinzi nimic….decât dacă îți iei si cablul de net după tine…..👍👍👍👍…. M-a doare burta frate de ras, dar e trist…. 😂😂😂😂😂

 • unixes

  Cu un router la subsol sigur nu o sa prinzi nimic? Routerele functioneaza doar la etajele superioare?

 • valentin

  Sa fim serioși nu o sa bată niciodată UPC PHONE. Prin aceasta aplicație ma conectez la orice rețea Wi-Fi din lume(chiar am folosit-o in SUA) si vb in România prin telefonul meu cu minute nelimitate de acasă. Pot să-mi sun si soția de oriunde si ei ii apare nr de acasă :)))))

 • ion

  de vpn ai auzit?

 • robi

  dk fac vpn pe un router din Ro cand sunt in afara RO merge wi fi call?

 • atb19

  In subsol nu ai cum sa ai semnal Punct. Mai ales dacă e vb de o parcare subterana , așa cum am eu in oraș, pentru ca aia de obicei e “sub” un mall, si ai sigur bruiaje. Iar cu vpn ce sa faci? Dacă tu numai nici net?

 • atb19

  Si ca ex clar , eu stau la etajul 3 , al unui bloc de 6 etaje…de la usa mea pana la lift , sunt vreo 10 m maxim, pana la lift am semnal ok, când intru in lift pierd semnalul . De ce? Si stau in lift, nu când e in coborâre… Explica dacă tot le ai cu tehnologia…. Intru in lift, închid usa si pa Wi-Fi… Acum ce zici:” sa prins netul in usa liftului”?

 • atb19

  Ca ziceai de înălțime….😂😂😂

 • atb19

  Si crede-ma, net de 500mb, si router Asus din 2014 , ultimul model atunci , vreo 600 parca …

 • Andrei

  Ajungem sa facem inversul cum făceam pentru Spotify sau Netflix. Facem vpn in Romania. Hahaha.

 • alexabv

  Explicatie pt atb (19 ani) : cand esti acasa ai wifi cu semnal aproape maxim dar nu si semnal maxim la gsm (in cazul multor oameni ). Astfel convorbirea pe gsm prajeste creierii datorita puterii mari de emisie pe gsm , aspect care nu se intampla pe wifi. Suplimentar consum de baterie mai mica si calitate mai buna a sunetului.

 • atb19

  Răspuns pt Alexboulvostru: ești si prost….citește commentariile de mai sus si bagă la cap… Citește-le pana pricepi, si abia apoi te iei de numele meu…😂😂😂😂😂

 • Liviu Verestiuc

  Nu iti fa griji, daca esti la un hotel in strainatate si ai VPN de Ro pe telefon, este ca si cum ai fi in Ro.

 • Liviu Verestiuc

  Mi s-a intamplat de curand sa fiu intr-o parcare subterana in Iasi si nu era deloc semnal de telefonie mobila. Insa wifi era , deci uite cazuri ce se potrivesc acestui articol.

 • Liviu Verestiuc

  Sunt convins ca ai auzit si de Digioriunde.
  Sotia e in Canada,ne suna zilnic de acolo, da zeci de telefoane in interes de serviciu si toata lumea crede ca e deja in Ro. Calitatea apelului este exceptionala(codecul 711),cu mult deasupra unei conversatii standard prin providerul de telefonie mobila,nu trebuie pacalit cu vpn ca in cazul Orange.
  INSA este “legata” de internetul de la hotel sau de cel din salile de conferinta .

 • Liviu Verestiuc

  Teoretic trebuie sa mearga. Parca cel mai ieftin era un router Tplink de 150 roni,cauta pe google ca vei gasi.

 • atb19

  Teoretic da, dar cu un router portabil, de buzunar , nu prea , indiferent de preț. Dacă aveai semnal i parcare, aveai de la hotspot puternic, era cumva vreo spălătorie auto? La mine așa se practica, din 3 parcări subterane , 2 au spălătorie auto. Si au Wi-Fi. Dar aici vb de “îți pui un router in buzunar”. Alea nu au semnal.. Am avut unul , care am dat de pământ cu el, acasă , in apartament nu mergea deloc, dacă stăteai afara nu era problema, dar când treceam prin pasaj, sau intram într-un magazin, pierdea semnalul, si trebuia sa i-l opresc. Alea portabile, majoritatea au un sim in ele, prepay sau abonament. Iar atunci , ele se comporta ca si un telefon, la semnal m-a refer…alea nu merg decât in exterior, in interior…canci.👍

 • atb19

  Liviu, înțeleg. Dar dacă a citit printre rânduri si nu a înțeles , asta nu e treaba mea, iar asta nu ii da voie sa facă “observații “. Titlul era :” diferențele ….” iar aici sau atins si alte probleme, la care dacă am stiut , am răspuns cu plăcere. Nici eu nu m-am născut învățat. Pana nu îmi bag “ghearele” pe colo , pe colo, nu pot sa stau… Si așa si înveți… Nu doar din citit… Sper ca m-am facut înțeles de data asta…

 • alexabv

  Atb ( atotstiutorultotalbolovan) :
  Tipule tu scrii mult dar nu “spui ” nimic. Daca acest serviciu crezi ca e inutil poti sa nu-l folosesti.