Yahoo! – 1 miliard de conturi accesate de hackeri

Peste 1 miliard de conturi de utilizator Yahoo! ar fi fost accesate de catre hackeri, dublu fata de ceea ce a anuntat compania oficial.

Acum cateva saptamani am aflat ca 500 de milioane de conturi Yahoo! au fost accesate de catre hackeri, compania americana confirmand zvonurile existente pe internet. Cifra este una colosala si pune in perspectiva problemele de securitate ale Yahoo!, dar si baza sa foarte mare de utilizatori activi in serviciile disponibile la nivel global.

Acest hack dateaza inca din 2014, insa desi stia de el de mai bine de 1 an, Yahoo! a anuntat abia acum problemele, cerandu-le utilizatorilor sa-si securizeze conturile. Chiar daca Yahoo! a afirmat ca 500 de milioane de conturi au fost accesate de catre hackeri, un fost manager este de parere ca in realitate ar fi vorba despre 1 – 3 miliarde de conturi.

Conform acestui fost manager, toti utilizatorii care folosesc serviciile Yahoo! se logheaza printr-o baza de date centrala, aceasta fiind accesata de catre hackeri. Avand in vedere ca accesul a fost facut la aceast abaza de date, numarul real de conturi accesate ar fi de minim 1 miliard, in baza a ceea ce exista in acel moment in serverele Yahoo!.

Yahoo! – 1 miliard de conturi accesate de hackeri

In 2014 Yahoo! avea 700 de milioane de utilizatori activi in lumea intreaga, si peste 2 miliarde de conturi inregistrate de-a lungul timpului, dar care nu fusesera sterse. Fostul manager al Yahoo! sustine ca hackerii ar fi accesat toate acele conturi cand au reusit sa sparga serverele companiei, deci problema ar fi una mult mai mare decat ceea ce s-a raportat.

“Cred ca hack-ul este mai mare decat s-a raportat. Cum au scos cifra 500 este un mister. Asta a fost compromis, intreaga baza de date cu datele clientilor Yahoo!”

Desigur ca gravitatea reala a hack-ului nu o vom afla vreodata, in special de la cei de la Yahoo!, insa este clar ca lucrurile sunt mai complicate decat vrea compania sa credem. Acestea fiind spuse, cei de la Yahoo! au, cel mai probabil, probleme mari de securitate, insa nu vor sa le recunoasca in mod public pentru a nu-si strica imaginea.

yahoo spart 1 miliard