Separarea de smartphone poate genera anxietate

Smartphoneurile au devenit o parte integrata a vietilor noastre, iar indiferent unde merge, sau ce facem prin casa, avem mai tot timpul smartphone-ul in preajma noastra. Vorbim practic despre o dependenta de smartphone pentru extrem de multe persoane, iar asta poate duce la o boala foarte serioasa, conform unui studiu recent.

Conform unui studiu realizat de catre psihologii universitatii Eotvos Lorand din Ungaria, separarea utilizatorilor de smartphone-uri este o sursa de stres pentru utilizatori. Problema este atat de mare pentru unele persoane, incat in anumite cazuri separarea indelungata de smartphone poate genera anxietate in randul utilizatorilor.

Studiul a fost derulat de catre universitate pe tineri cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani, lor cerandu-li-se sa rezolve probleme matematice, si puzzle-uri pe calculatoare. Jumatate dintre cei care au participat la studiu au ramas fara smartphone-uri si au fost plasati intr-o camera inchisa, in timp ce jumatatea cealalta a avut smartphoneurile si a stat intr-un spatiu deschis.

Cercetatorii au descoperit faptul ca utilizatorii care au ramas fara smartphone au avut fluctuatii ale batailor inimii in timpul pauzelor de lucru si stateau in general langa locul in care le era tinut smartphoneul. Mai mult decat atat, acestia prezentau simptome ale stresului, mai exact se scarpinau in mod constant si erau neobisnuit de agitati.

Practic, persoanele care au ramas fara smartphone au prezentat simptome pe care in mod normal le afiseaza persoane care sufera de anxietate, lucru neobisnuit. Totul are la baza dependenta foarte mare de smartphoneuri pe care foarte multi dintre oameni o au in momentul de fata, iar unii dintre noi probabil suferim de acelasi lucru.

“The mobile phone is special because it’s not only an important object, but also represents our other social connections. Children who use mobile phones in infancy, I think they will be even more attached to it.”

separare smartphone anxietate