Romania – cat ne-au afectat incidente de securitate

Romania a inregistrat in 2016 279 de incidente de securitate, punand in pericol peste 12 milioane de conexiuni mobile si fixe din tara noastra.

Romania este una dintre tarile cu cel mai mare risc pentru incidente de securitate, iar daca ne uitam la o serie de informatii publicate de catre ANCOM pentru anul 2016 intelegem ca problema este mare. Conform celor de la ANCOM,  in 2016 au existat 279 de incidente de securitate cu un impact semnificativ asupra utilizatorilor, o cifra destul de mare care trebuie substantial redusa.

Nu mai putin de 12 milioane de conexiuni din Romania au fost afectate de aceste incidente de securitate, numarul fiind dublu fata de cel inregistrat in 2015. Dupa cum era de asteptat, majoritatea incidentelor au fost inregistrate pentru conexiunile mobile, fie ca este vorba despre servicii de telefonie mobila, sau de internet mobil, romanii au avut de suferit de pe urma atacurilor.

Pentru telefonia mobila din Romania au fost inregistrate 5.6 milioane de conexiuni afectate in cursul anului 2016, in cazul internetului mobil existand 5 milioane de conexiuni afectate. Mergand in continuare, inca 570.000 de conexiuni de telefonie fixa au fost afectate, plus inca 470.000 de conexiuni de internet fix, iar in final avem si 450.000 de conexiuni pentru retransmisia programelor audiovizuale.

Romania – cat ne-au afectat incidente de securitate in 2016

Durata medie a unui incident semnificativ asupra securitatii si integritatii retelelor si serviciilor de comunicatii a fost de 7.5 ore in 2016. Durata totala a incidentelor raportate in cursul anului 2017 este de 1347 ore, iar dupa cum era de asteptat, Bucuresti si Ilfov sunt in topul celor mai afectate localitati, in timp ce Constanta, Teleorman si Calarasi le urmeaza la o distanta nu foarte mare.

Dintre toate incidentele semnificative inregistrate, 7% au avut la baza erori umane(precum configurarea si operarea gresita a unor echipamente), fenomene naturale, ninsori sau furtuni. 27% dintre incidente au fost cauzate de catre erori de sistem, adica software-ul sau hardware-ul in baza carora functioneaza echipamentele in baza carora sunt asigurate aceste conexiuni.

Majoritatea incidentelor, 66% dintre ele, au fost cauzate de catre factori externi, adica intreruperea alimentarii cu energie electrica sau taierea accidentala a fibrei optice, ori cablurilor de interconectare. Practic, 2016 nu a fost un an foarte bun pentru Romania in ceea ce priveste incidentele de acest gen, dar poate ca in 2017 lucrurile se vor imbunatati semnificativ, dar nimeni nu poate garanta asta.

romania incidente securitate