UBER este o Companie de Transport, spune CJUE

UBER a fost clasificata ca o companie de transport de persoane de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene, trebuind sa functioneze sub aceasta legislatie.

UBER a fost clasificata ca o companie de transport de persoane de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene, deci trebuie sa se supuna legislatiei existente in tarile europene pentru asemenea tipuri de servicii. Curtea de Justitie a Uniunii Europene nu clasifica UBER ca fiind o companie de taximetrie, dar nici ca una tehnologica, lucru extrem de important, lasand compania sa-si discute situatia cu fiecare tara europeana in parte.

UBER se va folosi de aceasta decizie pentru a functiona in diverse tari europene asa cum o fac si alte companii de transport de persoane, cu reguli, poate, chiar mai relaxate decat cele pentru taximetrie. Practic, in baza deciziei de astazi, UBER poate discuta cu autoritatile din fiecare tara in care functioneaza pentru a isi stabili statutul si pentru a putea continua sa-si ofere serviciile pentru milioanele de clienti din intreaga Europa.

UBER este deja clasificata in unele tari europene ca fiind o firma de transport de persoane, deci hotararea nu o va afecta absolut deloc acolo, ci doar in tarile unde nu are deocamdata stabilit statutul. Aici revenim la Romania, unde aseara Primaria Generala a Bucurestiului a schimbar regulamentul de functionare a serviciilor de taxi, impunand reguli mai stricte pentru companiile care fac taximetrie, sau transport de persoane in regim de taxi, ca UBER.

UBER este o companie de transport, spune CEJ

UBER ar trebui sa aiba de acum si un dispecerat autorizat pentru a putea functiona, separat de soferi licentiati, dar aceasta a doua cerinta n-a prea fost impusa pana in prezent de catre cineva. Taximetristii s-au suparat si au protestat azi in Piata Victoriei pentru ca UBER si asta ii obliga sa devina civilizati, sa nu refuze curse dupa cum au ei chef, sa nu ceara bacsis si alte mizerii, dar UBER e prea mare pentru ei.

“The service provided by Uber connecting individuals with non-professional drivers is covered by services in the field of transport. Member states can, therefore, regulate the conditions for providing that service.”

UBER va functiona in Romania in continuare si nu doar in Bucuresti, ci inclusiv in alte orase din tara, mai ales ca decizia CEJ ii ofera posibilitatea de a gasi o solutie legala pentru functionare. In ciuda deciziei de ieri a Primariei Bucuresti, UBER a functionat astazi fara probleme in capitala si va continua sa o faca, pentru ca daca n-a existat interes pentru inchidere pana acum, nici nu va exista curand.

Existenta UBER este foarte importanta pe piata din Romania deoarece ajuta la o curatare a taximetriei, altfel mizeria s-ar fi adunat la nesfarsit fara vreo posibilitate de curatare. Daca UBER dispare, impreuna cu Taxify, atunci vom reveni la aceleasi probleme de care abia am reusit sa scapam dupa ce taximetristii au ramas singuri uitandu-se la oamenii care s-au saturat de ei.

uber companie transport cjue