Gaurile Negre “Ciripesc”, Descoperirea ULUITOARE din Univers

Gaurile negre ciripesc, aceasta este o descoperire uluitoare facuta de catre cercetatori, iata ce au observat acestia la mare distanta de Pamant.

Gaurile Negre ciripesc

Gaurile negre “ciripesc”, sau cel putin asta ne da de inteles o descoperire recenta facuta de catre cercetatorii care studiaza cu foarte mare atentie obiectele cele mai misterioase din intregul univers, dar si cele care sunt cel mai greu de studiat. Vorbim despre un fenomen care se intampla atunci cand doua gauri negre se ciocnesc, cercetatorii numind “ciripit” emisiile de unde radio, radiatii, si cele gravitationale care sunt resimtite in multe zone din univers.

Gaurile negre emit aceste “ciripituri” cand se ciocnesc, iar pana acum cercetatorii au crezut ca de fapt e un singur “ciripit”, insa in realitate este vorba despre mai multe, si ele pot oferi indicii cu privire la forma pe care o are gaura neagra rezultata din ciocnirea lor. Gaura neagra rezultata din combinarea lor se formeaza intr-o fractiune de secunda, iar procesul este unul dintre cele mai “violente” din univers, eliberand cantitati enorme de energie in toate directiile.

Gaurile Negre “Ciripesc”, Descoperirea ULUITOARE din Univers

Gaurile Negre ciripesc explicatie
FOTO: C. Evans, J. Calderón Bustillo

Gaurile negre nu emit lumina, nici macar cand se ciocnesc si se combina, deci cercetatorii se bazeaza doar pe radiatiile si undele gravitationale emise de catre ele pentru a le localiza, si a le detecta eventual inclusiv forma. Gaura neagra rezultata dintr-un asemenea eveniment emite un semnal radio mult mai complex decat una normala, acesta fluctuand inainte de a disparea complet, semn ca se elibereaza cantitati enorme de energie si unde gravitationale.

“Găurile negre sunt printre cele mai fascinante obiecte din univers. La suprafața lor, cunoscută sub numele de orizontul evenimentelor, gravitația este atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate scăpa. De obicei, găurile negre sunt obiecte silențioase care înghit orice le cade prea aproape; cu toate acestea, atunci când două găuri negre se ciocnesc și se contopesc, ele produc unul dintre cele mai catastrofale evenimente din univers: într-o fracțiune de secundă, o gaură neagră foarte deformată se formează și eliberează cantități enorme de energie pe măsură ce se instalează la starea sa finală.”

Gaurile negre isi stabilesc forma finala in tot acest proces, forma initiala fiind o combinatie intre cele ale obiectelor care s-au ciocnit, iar acest proces este unul care are o durata ceva mai lunga de timp. In toata aceasta perioada cercetatorii pot sa urmareasca indeaproape tot ceea ce se intampla in jurul gaurilor negre pentru a vedea mai clar felul in care decurge totul, astfel ca vorbim despre un proces foarte complex, foarte violent, si cam unic in univers.

Gaurile negre nu se combina atat de des totusi, iar cand o fac, sunt foarte greu de observat dupa eveniment, astfel ca oamenii de stiinta au o misiune destul de dificila in a vedea foarte clar ce se intampla foarte departe de Pamant.