Valeriu Gheorghita: Valul 4 Coronavirus, Impactul in Romania

Valeriu Gheorghita a vorbit despre impactul pe care valul 4 al Coronavirus il va avea in Romania, autoritatile fiind sigure ca el va veni, doar ca nu se stie exact cand ii vom resimti primele efecte, dar e de asteptat sa vedem si destul de multe cazuri noi.

Valeriu Gheorghita spune totusi ca impactul pe care valul 4 al Coronavirus il va avea asupra sistemului de sanatate depinde foarte mult de numarul de vaccinari, o rata crescuta ducand si la forme mai usoare care nu pun presiune pe spitale, asa cum se intampla in alte tari Europene.

“Este greu de trasat cu precizie această predicție. Noi putem anticipa într-adevăr o probabilitate de creștere a numărului de cazuri, ca urmare a intrării în circulație a acestei variante, Delta, care astăzi este şi pe teritoriul ţării noastre, tocmai de aceea cred că partea de prevenție rămâne pilonul principal prin care noi putem să asigurăm un control al răspândirii infecției pe teritoriul țării.

Ce știm foarte clar este că varianta Delta este înalt transmisibilă, este cea mai adaptată variantă virală, are capacitatea de a scăpa parțial de sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor, obținut atât după trecerea prin boală, cât și după vaccinare, și în felul acesta cred că combinarea dintre respectarea măsurilor de prevenție deja cunoscute și accelerarea campaniei de vaccinare ne poate pune la adăpost mai târziu de o evoluție rapidă a curbei de confirmare a cazurilor.

Ne dorim să nu avem o creștere a numărului de cazuri sau, mă rog, să nu fie una semnificativă, care să ducă la un număr mare de persoane internate și care să aglomereze secțiile de Terapie Intensivă. Cred că nimeni nu-și mai dorește decese din cauza COVID-19, pacienți internați, avem nevoie de acest mediu care să fie cât se poate de sigur, pentru a ne vedea fiecare dintre noi de viața de zi cu zi.”