Gaura Neagra: Foto INCREDIBILE cu o Premiera pentru Omenire

Gaura Neagra detaliu

Gaura neagra monitorizata de catre oamenii de stiinta in vastul univers vine cu o premiera care a uluit din toate punctele de vedere, iar asta pentru ca au fost inregistrate imagini fara precedent cu o explozie legata de ea. Mai exact, oamenii de stiinta au reusit sa surprinda in cele mai clare imagini de pana acum un jet de gaze si particule aruncate in univers de catre acea gaura neagra, fotografiile fiind de 16 ori mai clare decat orice altceva inregistrat pana acum.

Gaura neagra despre care vorbim este una supermasiva si se afla in galaxia NGC 5128 or Caldwell 77, aflata la o distanta foarte mare de Calea Lactee, iar imaginile au fost inregistrate folosind telescopul Event Horizon. Pentru imaginile facute cu aceasta gaura neagra s-a folosit un factor de magnificare de 1 miliard, ceea ce este impresionant si a permis publicarea unor imagini atat de clare cu jetul aruncat din centrul sau catre univers pe o distanta uriasa.

Gaura Neagra: Foto INCREDIBILE cu o Premiera pentru Omenire

Gaura Neagra detaliu magnificare

Gaura neagra are o masa de 55 de milioane de ori mai mare decat cea a soarelui, insa pentru ca se afla la o distanta atat de mare fata de Pamant, pana acum a fost imposibila studierea sa in detaliu. Imaginile cu aceasta gaura neagra au fost inregistrate in 2017 de catre oamenii de stiinta folosind un grup de 8 observatoare radio din diverse zone de pe Pamant, toate functionand in tandem pentru a inregistra imagini ca si cum ar fi un telescop gigant.

“Acest lucru ne permite pentru prima dată să vedem și să studiem un jet radio extragalactic pe cântare mai mici decât distanța pe care o parcurge lumina într-o zi. Vedem de aproape și personal cum se naște un jet monstruos gigantic lansat de o gaură neagră supermasivă. Este uimitor că putem studia Centaurus A acum cu rezoluția extremă a EHT. Nu am mai văzut acest nucleu până acum, deoarece nu aveam o rezoluție suficient de mare și nu ne uitam la frecvențe suficient de mari.”

Gaura Neagra detaliu jet

Gaura neagra poate fi studiata mult mai usor daca imaginile care o surprind ne prezinta detaliile cele mai clare cu privire la ea, astfel ca oamenii de stiinta pot deslusi mai multe mistere ale universului ce ne inconjoara. Monitorizarile pentru aceasta gaura neagra vor continua in urmatoarele luni, iar asta pentru ca e nevoie de si mai multe informatii cu privire la aceasta gaura neagra pe care oamenii de stiinta o au in vedere, si poate ca vom vedea un video cu ea candva.

Gaura neagra din galaxia Centaurus A nu este singura monitorizata cu atentie de catre oamenii de stiinta, dar e nevoie de ani de zile pentru ca imaginile inregistrate sa fie procesate si publicate publicului.