Calea Lactee: Galaxia UIMESTE, ce au Descoperit Cercetatorii

Calea Lactee independenta

Calea Lactee uimeste din toate punctele de vedere, iar asta pentru ca galaxia din care facem parte ascunde o serie de secrete despre care putini stiau, dar si mai putini credeau ca sunt posibile. Mai exact, in Calea Lactee au fost descoperite mai multe planete cu o masa similara cu cea a Pamantului, ele miscandu-se constant si in mod necontrolat prin galaxie, iar oamenii de stiinta incearca sa descopere cu exactitate mai mare ceea ce se intampla de fapt.

Calea Lactee are milioane peste milioane de stele si planete, iar oamenii de stiinta o monitorizeaza cu mare atentie pentru a-i descoperi toate secretele, insa desigur ca e greu sa vada chiar tot ceea ce exista in interiorul sau. Descoperirea de acum este una in premiera si are in centru o tehnica noua numita microlensing, 27 de posibile planete similare Pamantului distorsionand felul in care stelele care se interpun intre ele si Pamant sunt vizibile.

Calea Lactee: Galaxia UIMESTE, ce au Descoperit Cercetatorii

Calea Lactee ascunde cel mai probabil destule planete similare cu Pamantul, insa ele sunt foarte greu de detectat din cauza distantei fata de planeta noastra, dar si a problemelor generate de tehnologiile folosite pentru a le filma. Oamenii de stiinta au folosit software special pentru a analiza imaginile surprinse in Calea Lactee de catre telescoapele care se uita cu atentie la tot ceea ce se intampla in galaxia din care facem parte, chiar daca observarile nu se fac usor.

“În ciuda tuturor dificultăților în colectarea de date cu un telescop vechi, sifonarea tuturor datelor suplimentare și a zgomotului de fond și încercarea de a face diferența între evenimentele provocate de stele și cele provocate de planete, Dr. McDonald și co-autorul său, Eamonn Kerins au reușit pentru a găsi 27 de candidați pentru evenimente de microlensare. Dintre acestea, patru ar fi putut fi cauzate de planete necinstite de dimensiunea Pământului. Duratele evenimentelor au variat foarte mult – de la o oră și 10 zile în lungime, iar unele au fost anterior detectate folosind observații la sol. Dar cele patru indicative ale exoplanetelor de dimensiunea Pământului erau complet noi.”

Calea Lactee ar putea avea sute, sau mii, de planete care sunt foarte similare cu Pamantul, insa oamenii de stiinta au descoperit 27 care au potential de a avea o masa cu cea a planetei noastre. Nu se stie daca ele ar putea sustine viata, dar ceea ce oamenii de stiinta au reusit sa descopere este ca ele se misca independent prin Calea Lactee, adica nu sunt in orbita vreunei stele si nu fac parte din vreun sistem planetar, sau solar, ceva greu de detectat.

Calea Lactee este monitorizata in mod constant de catre oamenii de stiinta, insa diversele agentii spatiale importante folosesc telescoape tot mai performante pentru a monitoriza universul.