Valeriu Gheorghita: Importanta Decizie Anuntata in Valul 4

Valeriu Gheorghita a facut un foarte important anunt in legatura cu o decizie extrem de serioasa care a fost luata in plin val 4 de infectari in Romania, iar asta pentru ca in tara noastra cea de-a treia doza de vaccin va fi facuta din octombrie, dar nu pentru ca ar expira protectia existenta.

Valeriu Gheorghita spune ca doza 3 de vaccin este facuta in principal persoanelor care nu au dobandit protectie suficienta dupa prima schema, insa vaccinarea ofera protectie mai mare de 6 luni pentru persoanele din afara categoriilor vulnerabile.

“Beneficiile nu expiră odată cu trecerea celor 6 luni. Ştim că certificatul verde digital are o valabilitate, cel puţin pentru partea de vaccinare, de un an de zile, până în iunie, anul următor, 2022.

Nici beneficiile vaccinării nu dispar după 6 luni, dimpotrivă, beneficiile în ceea ce priveşte prevenirea spitalizărilor, a formelor severe sunt în momentul de faţă ridicate, dar cu toate acestea, ca urmare a faptului că varianta Delta, care este una dintre cele mai adaptate variante virale, cauzează infecții şi în rândul celor vaccinaţi şi la cei care sunt vulnerabili şi care aveau o probabilitate mai mică să dezvolte răspuns imun protector, încă de la prima schemă, poate să genereze şi forme de evoluție nefavorabilă, cu forme grave, şi atunci este important ca aceste persoane să poată să fie mai bine protejate în perioada următoare.

Dar ne-am propus ca prima parte a lunii octombrie să fie momentul la care să putem demara administrarea celei de-a 3-a doze, cu condiția ca până la acel moment să fie îndeplinite toate etapele premergătoare, şi anume recomandarea de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi recomandarea Centrului European de Control al Bolilor.”