Valeriu Gheorghita: Problema Alarmanta Aparuta in Plin Val 4

Valeriu Gheorghita a adus in discutie o problema alarmanta care pune Romania in pericol in plin val 4 de infectari cu Coronavirus, iar din pacate vorbim despre o situatie foarte serioasa la care toata lumea trebuie sa fie extrem de atenta.

Valeriu Gheorghita spune ca exista riscul serios ca numarul de cazuri de Coronavirus sa creasca exponential in perioada urmatoare din cauza contagiozitatii foarte mari a variantei Delta, insa se fereste sa spuna cand anume vom ajunge la 10.000 de noi cazuri zilnice, desi e posibil sa se intample foarte curand.

“Este evident că dacă se menține această creștere exponențială, vedem că practic în ultimele două săptămâni avem o creștere de 2,5 ori a mediei cazurilor la șapte zile, adică la început de septembrie aveam o medie a cazurilor la șapte zile de aproximativ 1.000, suntem la jumătatea lui septembrie și avem o medie a cazurilor la șapte zile de circa 2.500.

Este un calcul simplu, matematic, care ne arată că în perioada următoare vom înregistra o creștere a numărului de cazuri. Tocmai de aceea cred că populația trebuie să înțeleagă că avem în momentul acesta un risc crescut, foarte crescut de a ne infecta în momentul în care suntem în zone aglomerate, cu multe persoane și nu respectăm măsurile de prevenție.

Cred că nu trebuie să venim de fapt cu mesaje care să inducă panică sau să speriem oamenii, până la urmă trebuie să înțelegem că evoluția pandemiei și a situației epidemiologice ține de noi şi ține de comportamentul nostru. Dacă vrem să schimbăm această situație, din care vom beneficia cu toții, trebuie să ne implicăm activ, adică să respectăm măsurile de prevenție, să încercăm ca și în jurul nostru să impunem respectarea măsurilor de prevenție, chiar la locul de muncă, și să înțelegem că doar în felul acesta – prin vaccinare și prin respectarea măsurilor de prevenție – putem să ținem situația sub control.

Nu facem lucrurile acestea, sigur situația nu va fi ținută sub control, pentru că virusul își vede de treaba lui și face ceea ce am învățat până acum, s-a adaptat și se transmite cu ușurință de la o persoană la alta.”