Ministrul Educatiei: Ordinul de Ultima Ora care Vizeaza Toate Scolie Tarii

Ministrul Educatiei Ordinul Ultima Ora Vizeaza Toate Scolie Tarii

Ministrul Educatiei a semnat un foarte important ordin care vizeaza toate scolile din Romania, si care aduce o serie de schimbari serioase care erau anuntate de ceva vreme, mai exact metodologia pentru modul in care acorda gradatia de merit in randul personalului didactid cin unitatile de invatamant.

Ministrul Educatiei explica mai jos cateva dintre elementele importante ale ordinului care a si fost publicat in Monitorul Oficial, iar prevederile ordinului 3.551 din 7 aprilie 2022 urmeaza sa se aplice pentru scolile din toata Romania incepand cu luna septembrie a acestui an, deci anul scolar nou va incepe si cu toate aceste noutati.

“Prezenta metodologie reglementează procedura și criteriile de acordare a gradației de merit personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat, sesiunea 2022. Gradația de merit se acordă personalului didactic de predare, personalului didactic auxiliar și personalului didactic de conducere, de îndrumare și control.

Gradația de merit prevăzută de Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare se acordă prin concurs și reprezintă o creștere cu 25% a salariului de bază deținut, conform legii. Prin unități/instituții de învățământ, în sensul prezentei metodologii, se au în vedere unitățile și instituțiile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv unitățile conexe și inspectoratele școlare, cu personalitate juridică.

Numărul maxim de gradații care pot fi acordate se calculează astfel: din numărul rezultat prin aplicarea a 16% din totalul posturilor didactice auxiliare, respectiv a 16% din totalul posturilor didactice de predare, de conducere, îndrumare și control ocupate în luna februarie 2022, conform programului EduSal, la nivelul județului/municipiului București, se scade numărul de gradații acordate personalului didactic aflate în plată la 1 septembrie 2022, având în vedere că gradația de merit se acordă pe o perioadă efectivă de 5 ani.

La calcul nu se iau în considerare perioadele de suspendare a plății gradației de merit din motive neimputabile angajatului sau ca urmare a rezervării postului didactic/catedrei în baza prevederilor art. 255 alin. (1) – (6) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și se respectă încadrarea în numărul maxim de gradații de merit aprobate la momentul revenirii pe post.

Procentul de 16% se aplică, separat, fiecărei categorii de personal: personal didactic de predare, personal didactic de conducere, îndrumare și control, personal didactic auxiliar.  În situația în care personalului didactic i se modifică locul sau felul muncii cu păstrarea calității de personal didactic calificat, la nivelul aceluiași județ/al municipiului București, acesta își păstrează gradația de merit.”