In SUA se pot aplica amenzi de pana la 1 milion de dolari si pedepse de pana la 10 ani de inchisoare pentru decodarea fara drept a telefoanelor mobile

  In weekend v-am spus ca decodarea telefoanelor mobile a devenit ilegala in SUA, utilizatorii obisuniti si companiile fiind obligate sa nu mai decodeze telefoanele mobile fara acordul operatorilor de telefonie mobila. Legea intrata in vigoare in weekend avea nevoie si de cateva pedepse pentru cei care nu o respecta, iar recomandarea leguitorului este ca persoanele care decodeaza fara acordul operatorilor telefoane mobile sa poata fi amendate cu pana la 500.000$ si sa primeasca o pedeapsa de pana la 5 ani de inchisoare, ori ambele. Persoanele care repeta aceasta procedura, dupa o prima condamnare, pot fi amendate cu pana la 1 milion de dolari si o pedeapsa privativa de libertate de pana la 10 ani, ori ambele.

PENALTY: In some situations, first time offenders may be fined up to $500,000, imprisoned for five years, or both. For repeat offenders, the maximum penalty increases to a fine of $1,000,000, imprisonment for up to ten years, or both.

  Desi legislatia pare sa aiba, in vedere ideea de a speria comerciantii care decodeaza telefoanele fara drept, numai persoanele fizice pot fi condamnate la inchisoare, deci practic oamenii care decodeaza telefoane pot fi sanctionati cu amenda, inchisoare, ori ambele, indiferent daca sunt angajati ai unei companii, sau simpli utilizatori. Legea pare absurda si pare a fi o tentativa a guvernului american de a oferi o putere enorma operatorilor de telefonie mobila, iar utilizatorii au acum de ales intre a cumpara un telefon codat si a plati decodarea la operator, daca acea companie permite acest lucru, sau de a plati mai multi bani pe un telefon decodat.

  Recomandarea facuta de catre legiutor nu trebuie aplicata in limitele maxime, deci se pot acorda amenzi de sute sau mii de dolari initial, insa in cazul persoanelor care recidiveaza, si vor fi foarte multe, se va ajunge intr-un final la amenzi mari si eventual pedepse mici privative de libertate. Desi legea pare stupida si va ganditi ca justitia nu va aplica asemenea pedepse oamenilor de rand, va spun ca nevoie doar ca o persoana sa fie data drept exemplu si este de ajuns pentru ca alte pedepse asemanatoare sa fie aplicate.

  Ce parere aveti despre legislatia din SUA?