Impozite de 19 miliarde de dolari ar putea plati Apple in Europa

Apple ar putea plati 19 miliarde de dolari in impozite retroactive pentru profitul facut in Europa in perioada 2004 - 2012.

Pe masura ce ne apropiem de publicaera verdictului anchetei Comisiei Europene in intelegerea fiscala facuta intre Apple si guvernul irlandez, iata ca apar noi estimari ale sumei ce ar putea fi platit retroactiv de Apple. Acum cateva luni ni s-a spus ca Apple ar putea plati 8 miliarde de dolari sub forma de impozite retroactive catre autoriattile europene.

Astazi ni se spune ca aceasta suma ar putea creste in realitate la nu mai putin de 19 miliarde de dolari, mai mult decat dublu fata de estimarea initiala. Aceasta suma este oferita dupa ce ieri Ministerul de Finante din SUA a avertizat Comisia Europeana ca ar putea stabili un precedent periculos daca ar hotara ca Apple trebuie sa plateasca retroactiv impozit pe profit.

Autoritatile din SUA sustin ca a cere plata acestor taxe nu ar fi corecta pentru ca nu este vorba despre o cheltuiala prevazuta de catre companie. Mai mult decat atat, ar incalca “cutuma internationala” privind situatiile de acest gen, iar asta este un avertisment ca in SUA companiile europene ar putea fi tratate la fel.

19 miliarde de dolari in impozite retroactive

Desi autoritatile SUA iau partea Apple, Comisia Europeana a actionat la fel in trecut in cazul Starbucks sau Fiat, sau a altor companii, care au avut acorduri similare in Belgia, Luxembourd si Olanda. Apple s-a inteles deja cu fiscul italian care i-a cerut 318 milioane de euro ca impozite retroactive, iar americanii au platit fara prea multe comentarii.

Apple si-a anuntat deja actionarii ca exista posibilitatea ca decizia Comisiei Europene sa nu ii fie favorabila, insa suma de plata este foarte mare. De la 8 la 19 miliarde de dolari vorbim despre o diferenta enorma, egala cu profitul Apple pentru un trimestru fiscal de activitate, asa ca ramane de vazut ce se va decide in final.

Realitatea este ca Apple a profitat de acordul cu Irlanda pentru a-si tine zeci de miliarde de dolari in conturi, ea facand profit de peste 64 de milairde de dolari in Europa intre 2004 si 2012.

7 COMENTARII

  1. Ar fi un bun precedent, in acest fel alte companii care vor sa opereze in teritoriu European dar sub legi americane se vor gandi de doua ori inainte de a o face.
    Ar trebui pusi la plata si cei de la Google, Facebook si sobolanii de la Uber.