iPhone 7 Plus – poze RAW vs JPG cu noua camera duala

Noua functie de inregistrare a pozelor in format RAW pe iPhone 7 Plus este comparata cu sistemul standard de inregistrare a pozelor in format jpg.

Dupa cum prea bine stiti deja, iOS 10 ne permite sa inregistram poze in format RAW cu terminalele noastre iPhone lansate in ultimul an, dar si cu tableta iPad Pro 9.7 inch. Foarte putine aplicatii au implementat suport pentru formatul RAW deocamdata, insa cei de la Adobe au implementat functia in aplicatia Lightroom, pe care am si folosit-o pentru a inregistra pozele.

Cei de la Adobe au propriul format DNG pentru a inregistra poze RAW, ele fiind convertite mai apoi in format JPG in momentul in care sunt salvate in Camera Roll, sau transferate prin email. Chiar si asa, calitatea pozelor in format RAW este considerabil mai buna decat calitatea pozelor standard, facute fara HDR si fara a fi editate mai apoi in vreun fel.

Inregistrarea de poze in format RAW folosind iPhone este un pas imens inainte facut de catre compania Apple, deschizand noi oportunitati pentru fotografii amatori, sau chiar profesionisti. Multumita oferirii suportului pentru acest format, terminalele iPhone devin in sfarsit mult mai utile ca aparate foto, camera duala din iPhone 7 Plus fiind cu adevarat impresionanta in conditiile potrivite.

iPhone 7 Plus – poze RAW vs JPG cu noua camera duala

In selectia de mai jos aveti poza JPG prima si cea RAW a doua in fiecare comparatie. Deci, ce parere aveti despre noua functie de inregistrare RAW ?

iPhone 7 Plus non raw

iPhone 7 Plus raw

iPhone 7 Plus non raw 2

iPhone 7 Plus raw 1

iPhone 7 Plus non raw 3

iPhone 7 Plus raw 2

iPhone 7 Plus non raw 4

iPhone 7 Plus raw 3

iPhone 7 Plus non raw 5

iPhone 7 Plus raw 4

iPhone 7 Plus non raw 6

iPhone 7 Plus raw 5

iPhone 7 Plus non raw 7

iPhone 7 Plus raw 6

iPhone 7 Plus non raw 8

iPhone 7 Plus raw 7

iPhone 7 Plus non raw 9

iPhone 7 Plus raw 8

iPhone 7 Plus non raw 10

iPhone 7 Plus raw 9

iPhone 7 Plus non raw 12

iPhone 7 Plus raw 10

iPhone 7 Plus non raw 13

iPhone 7 Plus raw 11

iPhone 7 Plus non raw 14

iPhone 7 Plus raw 13

17 COMENTARII

  1. Normal ca se vede mai bine jpeg-ul. Poza raw arata tot timpul mai rău decât un jpeg. Poza raw trebuie neapărat editată ca sa iasă super. Ea nu are nici o procesare asa cum are jpeg-ul. Dacă nu o editezi mai bine faci direct jpeg

  2. formatul raw nu “se vede mai bine” decat cel jpeg. Avantajul sau nu este felul cum arata ci faptul ca permite procesari ulterioare mult mai performante decat foramtul jpeg. Acestea din urma (procesarile) fac ca fotografiile sa arate mai bine decat cele jpeg. O comparatie potrivita este formatul doc cu cel pdf. In pdf nu mai poti face mare lucru, nu mai poti insera text/tabele/grafice, nu mai poti formata textul sa pe cand in cel doc poti sa faci asta oricand.

  3. Nu esti chior, ci formatul jpeg este mai frumos, pentru ca este deja procesat de catre software-ul camerei foto. In formatul RAW, ai posibilitatea sa procesezi poza si sa o faci mai bogata in culori, informatie decat in formatul jpeg.

  4. DNG este tot RAW. Diferența este că în cazul RAW, modificările pe imagine sunt salvare într-un fișier distinct.xmp (parcă), iar în cazul DNG sunt salvate în imagine direct.
    RAW-ul Nikon se numește NEF 🙂

    DNG-ul Adobe este transformat în jpeg pentru a salva spațiu, ceea ce este super!
    HDR este altceva, și nu are legătură cu RAW 🙂
    PS: câte acronime…

  5. Inca nu ești încă pasionat de fotografie așa cum ești pasionat de idevice. 🙂
    Mai compara cineva acum ceva timp în urma( tot de acest blog tehnologic ) faptul că iphone face poze la fel de bune ca un dslr. Însă 800$ e un start bunicel pt. achiziția un dslr în loc de achiziția unui iphone , pt. a face poze cu adevărat reușite.
    Ca să îți spună un profesionist părerea despre pozele tale, du-te pe *** punct ro, acolo sunt pasionatii de fotografie, așa cum aici sunt cei pasionați de idevice si tehnologie.