Romania. Cati Romani Folosesc Telefonia Mobila

Romania a inregistrat o evolutie interesanta a serviciilor de telefonie mobila, inclusiv pentru numarul de abonamente si cartele preplatite active.

Romania este una dintre tarile europene in care serviciile de telefonie mobila sunt extrem de ieftine, numarul de abonamente si cartele crescand intr-un ritm alert in ultimii ani, conform ANCOM. ANCOM sustine ca la jumatatea anului 2017 se inregistrau 22.2 milioane de cartele active ale utilizatori ai serviciilor de telefonie mobila in Romania, iar aici vorbim despre abonamente si cartele preplatite active in tara.

Dintre cele 22.2 milioane de cartele active in Romania la jumatatea anului 2017(cu 1.5% mai putine decat in S1 2016), 11.8 milioane erau folosite cu abonamente si 10.4 milioane cu cartele preplatite. Numarul abonamentelor de telefonie mobila in S1 2017 este cu 7% mai mare decat in S1 2016, in timp ce in cazul cartelelor preplatite vorbim despre o scadere cu 10% a numarului de cartele active in Romania.

Dintre cele 11.8 milioane de cartele care sunt active cu abonamente, 9 milioane sunt folosite de persoane fizice, numarul acestora crescand substantial in raport cu aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea numarului de persoane fizice care au abonamente de telefonie mobila a generat si cresterea numarului total de cartele preplatite active in tara noastra, in cazul persoanelor fizice cifrele stagnand.

Romania. iata cati romani folosesc serviciile de telefonie mobila

In S1 2017 in Romania au fost vorbite 34.3 miliarde de minute, cu 4% mai putine decat in aceeasi perioada a anului 2016, semn ca apetitul pentru vorbit la telefon a cam scazut. In ciuda acestui lucru, traficul de voce din reteaua proprie spre o alta retea de telefonie mobila a crescut cu 12% pana la 11 miliarde de minute, in comparatie cu alte categorii de trafic, in timp ce traficul in aceeasi a scazut cu 11%.

romania servicii telefonie minute cartele abonamente

A scazut deasemenea si numarul de minute vorbite in strainatate, cu 6%, la fel si cel al numerelor vorbite de pe mobil pe fix, aici scaderea fiind de 1% in S1 2017 in raport cu S1 2016. In cazul mesajelor SMS vorbim deasemenea de o scadere de 16% in trafic, ajungandu-se la 8 miliarde de mesaje, iar asta din cauza aplicatiilor de mesagerie care sunt folosite mult mai des indetrimentul tehnologiei standard.

In final, in Romania utilizatorul obisnuit al serviciilor de telefonie mobila a vorbit luanr 4 ore si 14 minute si a trimis 59 de mesaje SMS, deci vorbim despre trafic destul de normal. Aceste statistici au fost inregistrate de catre cei de la ANCOM in Romania in primele 6 luni ale anului 2017 si prezinta o situatie destul de interesanta cu privire la consumul serviciilor de telefonie mobila din tara, aplicatiile VoIP si de mesagerie reducand serios consumul pentru romani.