Apple ataca FBI intr-un nou Razboi al Securitatii Utilizatorilor

Apple si FBI intra intr-un nou razboi privind securitatea datelor stocate in telefoane si tablete, compania americana fiind hotarata sa-si protejeze clientii.

Apple ataca FBI Razboi Securitate

FBI analizeaza iar propuneri legislative menite sa oblige marile companii IT sa introduca portite de acces in propriile produse software pentru a facilita accesul agentiilor guvernamentale la datele clientilor. In fata acestui nou interes, din partea FBI, de a avea acces la datele utilizatorilor de telefoane si tablete, vicepresedintele senior al Apple, Craig Federighi, incepe un nou razboi cu agentia federala americana, dar nu numai cu ea.

Craig Federighi spune ca reducerea securitatii sistemlor de operare iOS si macOS ar fi o prostie si nu ar avea logica, iar orice fel de persoana poate fi extrem de usor in asentimentul sau, indiferent de situatie. Craig Federighi spune ca majoritatea clientilor isi folosesc telefoanele, tabletele si laptop-urile pentru a stoca date pe care le considera a fi in siguranta, iar ceea ce cere FBI este ilogic si ar compromite securitatea acestor date.

“Proposals that involve giving the keys to customers’ device data to anyone but the customer inject new and dangerous weaknesses into product security. Weakening security makes no sense when you consider that customers rely on our products to keep their personal information safe, run their businesses or even manage vital infrastructure like power grids and transportation systems.”

Apple ataca FBI intr-un nou razboi al securitatii utilizatorilor

In ciuda opozitiei facute de catre cei de la Apple, FBI isi urmareste planurile si a avut deja intalniri cu diversi experti in securitate informatica pentru a discuta despre modul in care ar putea sparge iPhone si alte telefoane mobile noi. Cei de la FBI sunt convinsi de faptul ca iOS si Android pot avea “portite de acces” la date care nu vor compromite securitatea sistemelor de operare, iar convingerea lor are la baza ceva din trecut, care a functionat.

Blackberry, compania favorita a agentiilor guvernamentale care doreau telefoane mobile sigure, avea chei pentru a decripta datele din telefoanele sale, desi sistemele de operare in sine erau imposibil de spart, intr-o perioada. Cei de la FBI se bazeaza cel mai probabil pe ceea ce au vazut la Blackberry cand cer ca iOS si Android sa aiba “portite de acces” la datele din telefoane si tablete, asa ca gandirea lor nu e chiar atat de stupida pe cat pare la o prima vedere.