China va Lansa o Alternativa pentru Sistemul GPS Numita Beidou

China va lansa o alternativa pentru sistemul de geolocalizare prin satelit, GPS, iata cati sateliti va utiliza, si cand urmeaza sa il puna in functiune.

china gps beidou

China va deveni in 2020 una dintre tarile care are un sistem propriu de geolocalizare prin satelit, tara dorind sa ofere o alternativa pentru sistemele GPS, Galileo, sau GLONASS, ceea ce e o veste foarte buna. China a trimis pana acum in spatiul cosmic o serie de sateliti care lucreaza in tandem pentru a acoperi cat mai mult din Pamant pentru a permite geolocalizarea oamenilor indiferent unde s-ar afla, iar ultimii cinci vor fi trimisi in 2020.

China a creat o “constelatie” de sateliti care poarta denumirea Beidou, ea urmand a furniza o solutie alternativa pentru GPS, Galileo, sau GLONASS, insa sistemul ar putea deveni complet functional abia peste vreo 10 ani. China este la a treia incercare de a crea un sistem de geolocalizare prin satelit, primele doua tentative esuand, ultima dintre ele fiind inchisa in 2012, deci multi bani s-au pierdut pentru ca sistemul de acum sa poata fi lansat.

China va Lansa o Alternativa pentru Sistemul GPS Numita Beidou

China a trimis nu mai putin de 19 sateliti pana acum, iar in 2020 vor fi trimisi inca cinci, totul urmand a se termina in iunie, cand 24 de sateliti vor fi online pentru a permite geolocalizarea folosind acest sistem. Software-ul pentru acest sistem a fost finalizat chiar luna aceasta, deci s-a lucrat din greu la el pentru a avea si tehnologii de ultima generatie, insa pana prin 2035 el va fi testat de catre China inainte de a fi oferit publicului.

“China a declarat vineri că sistemul său de navigație satelit Beidou care emulează sistemul de poziționare globală din SUA va fi concurat cu lansarea celor cinci finali ai săi sateliți în prima jumătate a anului viitor. Directorul de proiect Ran Chengqi a declarat reporterilor că nucleul sistemului de poziționare a fost finalizat în această lună, cu lansarea sateliților suplimentari care au adus constelația totală la 24.”

China vrea sa ofere ocest sistem inclusiv pentru cei care locuiesc in afara granitelor tarii, deci vorbim despre un sistem care va fi disponibil pentru utilizare la nivel global, si cel mai probabil va ajunge in multe aparate de geolocalizare. Cat de bun va fi acest sistem in comparatie cu GPS nu se stie, dar fiind oferit ca o alternativa, va mai prelua din sarcina pe care o suporta satelitii ce sustin GPS, deci acel serviciu ar trebui sa functioneze mai bine.

Problema cea mai mare cu acest sistem sta in faptul ca e facut de China si ca pot exista probleme cu securitatea datelor, astfel ca ramane de vazut cat de bine va fi primit in momentul in care va fi lansat public.